En mio. kr. mere for mælken: Kvægformand sender køerne på græs

Kvægformand Christian Lund greb chancen, da Arla søgte efter leverandører til to-hjertet mælk, hvor køerne skal på græs.

Den beslutning var nem at tage.

Christian Lund kigger veltilfreds ud over de hundredevis af holsteinkøer, som han i denne uge har sluppet ud på græs på de to bedrifter, han ejer ved Skodborg.

Det er 16 år siden, at de malkende køer sidst var på græs, men lysten til at lukke dem ud har mælkeproducenten, som også er formand for L&F, Kvæg, haft i flere år.

Når stalddørene blev åbnet igen, skyldtes det Arlas efterspørgsel efter mælk til konceptet med to velfærdshjerter, hvor afgræsning er et centralt krav. Tiden fra Arlas efterspørgsel til Christian Lunds underskrift var kort, fortæller han.

500.000 kr. til bundlinjen

Stærkt medvirkende til kvægformandens underskrift på kontrakten er tillægget på 15 øre pr. kg mælk. Med en årlig leverance på 6,2 mio. kg giver det en rund mio. kr. mere i mælkeindtægt. Af dem forventer Christian Lund, at halvdelen finder helt ned til bundlinjen.

"Vi har ca. 360 hektar på de to ejendomme, som køerne kan græsse. Så arronderingen er i top. Mit alternativ på arealerne er at dyrke vårbyg, og det er der ikke nær så mange penge i. Til gengæld kan vi lave en masse billig mælk, når køerne selv henter en del af foderet", forklarer Christian Lund om det, han betegner som en god optimering af de eksisterende rammer.

Selv om han i flere år har haft goldkøer og nogle kvier ude, bliver afgræsningen en ny faglig udfordring. Bl.a. er han spændt på, om køerne kan holde ydelsen på 12.000 kg EKM pr. ko, når de nu selv skal styre en del af foderindtaget.

"Det er en god faglig udfordring, og mine driftsledere er friske på at tage den op", fortæller Christian Lund, som har været i maskinhuset for at støve de gamle drikkekar af og sætte nye hegnsklokker på stålpælene, så de kunne tages i brug igen.

Det store publikum

Køerne blev sluppet ud under overværelse af de ansatte og familien. Og efter minutters kådhed gik køerne hurtigt i gang med at æde græs på markerne, som støder op til Skodborg by.

At lukke køerne på græs skal derfor også ses som imagepleje på linje med de blomsterstriber, som Christian Lund har sået i flere år.

I 2021 forventer han at indbyde byens indbyggere, når køerne skal lukkes ud.

Faktaboks

Godt forberedt

  • Det er ikke kun køerne, som skal på græs for at kunne levere mælk til to hjerter. Kvierne og goldkøer skal også ud.
  • Fakta brød bullet: Scenariet havde Christian Lund forberedt sig på, da han indrettede ungdyrstald for år tilbage. I den forbindelse sørgede han for, at der var mulighed for at flere dyregrupper kunne komme ud på hver sin fold. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle