Ulykke med gyllegas lærte landmand om sikkerhed – mistede 13 kvier

På Nørupgaard har man stor respekt for gyllegas, og efter mælkeproducenten i sommeren 2016 mistede 13 kvier, har gården haft fokus på sikkerheden omkring gyllen.

Når en ulykke som i fredags, hvor fire familiemedlemmer fra en gård udenfor Holstebro blev kørt på hospitalet efter en arbejdsulykke med gyllegasser, så rammer det landmand Asger Christensen fra Nørupgaard.

For Asger Christensen kan ikke helt lade være med at tænke få år tilbage, til da han og resten af gårdens personale lærte på den hårde måde, hvor farligt gyllegasser er.

På Nørupgaard har Asger Christensen, hans kone Inge Schelde og sønnen Peter lige over 500 malkekøer og 470 hektar markbrug, hvor der dyrkes græs, majs og hvede.

Men en hed sommerdag i 2016 mistede gården 13 kælvekvier og deres kommende kalve, da de blev forgiftede af gyllegasser.

Pludselig lå de der

Der var gang i høsten på Nørupgaard og temmelig varmt den dag. 

"Luften stod stille", fortæller Asger Christensen til landbrugsavisen.dk.

På grund af travlhed med høsten havde omrøreren i gyllekanalen stået stille i godt en uge. Da der sættes gang i  omrøreren igen opdager personalet i stalden pludselig at der ligger 13 kvier, der er faldet om.

”Det var en dramatisk oplevelse, det var forfærdeligt at komme ned i stalden og se dem ligge der. Der var ikke noget at gøre for dyrene, de var døde. Vi fik menneskene ud af stalden og stoppede gylleomrøreren", siger Asger Christensen, der blot er taknemmelig for, at ingen mennesker kom til skade.

"Det var cirka en måneds kælvninger, der forsvandt, men det var heldigvis kun dyr. Det kan man være taknemmelig for", fortsætter han.

Fokus på sikkerhed

Efter ulykken på Nørupgaard har Asger Christensen og resten af gården fået stort fokus på sikkerhed omkring gyllen. Nu omrører de gyllen mindst tre gange om ugen, og så bruger de ikke længere gips som strøelse i boksene.

Tidligere brugte gården gipsaffald som strøelse i sengeboksene, og det gav anledning til mistanke om, at gyllens indhold af gips havde ført til svovlbrinteforgiftning. Seges har senere også undersøgt sagen og fundet, at selv små mængder gips kan øge udviklingen af svovlbrinte, og for store mængder kan føre til forgiftninger.

”Man kunne beregne sig frem til, at med de mængder vi havde brugt, så var der en risiko. Vi har ikke brugt gips siden”, siger Asger Christensen.

Alvorlig snak

Og så har familien og de ansatte også sat sig ned og fået en alvorlig snak om sikkerhed.

”Ulykken i sidste uge var jo desværre ikke første gang, – det er sket mange gange før”, siger han.

”Vi har haft snakken herhjemme, om at man virkelig skal tænke sig om, før man går i gang med sådan nogle ting som at gå ned i kanaler eller gylleomrøring, for det kan være livsfarligt”, siger Asger Christensen, der er i starten af marts blev nummer tre på Venstres liste til Europaparlamentsvalget.

Faktaboks

  • Ved omrøring af gylle kan der frigives dødbringende mængder af svovlbrinte, der har en særlig rådden lugt. Men gassen kan kun lugtes i mindre koncentrationer. Ved sundhedsskadelige koncentrationer kan svovlbrinten lamme lugtesansen, og da gassen ikke kan ses, kan det være umuligt at opdage.

  • Forgiftning med gassen kan føre til at man mister bevidstheden. Svovlbrinte blokerer for iltoptagelsen.

  • Anbefalingerne lyder, at gyllen omrøres dagligt for at undgå at svovlbrinten, der udvikles i gyllekanalen, ophobes. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle