Ung landmand droslede ned efter sin skilsmisse: "Det var en øjenåbner"

28-årige Patrick Douglas Blenner har haft fuld fart på, siden han som 21-årig overtog en bedrift med i dag 42.000 æglæggende høner. Grænsen nåede han dog, da han skulle administrere både en personlig krise og sit landbrug. Nu håber han at kunne hjælpe en anden ambitiøs landmand i gang.

Det er tre år siden, at Patrick Douglas Blenner fik sig sit livs øjenåbner.

Som 21-årig væltede han ud fra landbrugsskolen med store ambitioner, og den unge landmand overtog hurtigt en økologisk bedrift med æglæggende høner i Løgumkloster.

Siden overtagelsen har han formået at renovere og modernisere gården, hæve antallet af høns til det dobbelte, fået tre ansatte, blevet formand for et fælles foderindkøb med 10 andre ægproducenter, siddet og sidder fortsat på bestyrelsesposter i branchen, udviklet en app og og og...

Energi og drive synes han aldrig at mangle, og mange vil nok mene, at Patrick Douglas Blenner er en mand med et ekstra gear. Men for tre år siden tabte han alligevel pusten og måtte lære sine egne begrænsninger at kende.

"På privatsiden blev jeg også gift, far til en søn på nu fem år, og skilt igen. Jeg har nok tænkt, at det kunne man sagtens klare; Altså en personlig krise som en skilsmisse, samtidig med at man passede sit landbrug. Men det var ikke så let", siger Patrick Douglas Blenner, der i dag er 28 år.

"Jeg har stor respekt for dem, som klarer sig igennem livskriser og ikke taber modet undervejs, for det er virkelig op ad bakke. Det er svært at beskrive, hvor hårdt det er psykisk at skulle holde et landbrug eller firma kørende, samtidig med at man personligt er ramt af noget", siger han.

At kende sin grænse

I dag er Patrick Douglas Blenner igen ovenpå. Ved siden af sit arbejde med hønsene og de 27 hektar er han også bestyrelsesmedlem hos Danæg, som han årligt leverer godt 12 millioner øko-æg til. Tidligere har han også siddet med i bestyrelsen for L&F Fjerkræ, men den post blev han nødt til at skære fra for at passe på sig selv.

"Jeg har før været mere involveret, end jeg er i dag. Det var meget bevidst efter skilsmissen, at jeg droslede lidt ned. Skilsmissen var en øjenåbner for mig om, at man ikke kan det hele", siger den unge landmand.

"Jeg er handlekraftig, og det driver mig at gøre en forskel og at se udvikling til det fælles bedste. Men på et tidspunkt går gassen af ballonen, og i dag tager jeg ikke mere på mig, end jeg kan passe og udfylde 100 procent", forklarer Patrick Douglas Blenner, der dog ikke helt har kunne lægge alle sine projekter på hylden.


Den unge landmand er egentlig uddannet inden for planter, men forelskede sig pladask i de fritgående høner på gården, som han blev tilbudt at overtage. Foto: John Christensen 

Mangler en partner

Blandt andet derfor søger Patrick Douglas Blenner nu også en partner, medejer og daglig leder til sin bedrift. 

"Jeg kommer ikke fra en landmandsfamilie, og jeg er ikke født med et landmandssind. Jeg er født med et forretningssind, og derfor elsker jeg også at sætte mig ind i ting og lære nyt. Så jeg har nogle projekter ved siden af gården, som jeg gerne vil have ud at flyve nu", siger Patrick Douglas Blenner, der snart kan kalde sig app-udvikler og forretningsmand.

Han har nemlig udviklet en netværks-app til blandt andet konferencer og en online handelsplatform.

"Men qua mine tidligere oplevelser ved jeg, at jeg ikke kan være to steder på en gang, for så bliver arbejdet kun gjort halvt, og det vil jeg ikke. Både gården og mine forretningsideer kræver fuld opmærksomhed", forklarer han.

Målet er derfor heller ikke at finde en, der kan lukke hønerne ud og morgenen eller sprede grovfoder og halm. For som Patrick udtrykker det: Han mangler ikke en han kan hundse rundt med. Han søger en aktiv medejer og samarbejdspartner, der har lyst til at tage ansvar for bedriften. 

Vil give en ung en chance 

Optimalt drømmer Patrick Douglas Blenner om at finde en ung, ambitiøs og dygtig landmand, der mangler en økonomisk sikker og rentabel vej til selveje, der på sigt har lyst til at overtage 10-40 procent af bedriften.

"Jeg drømmer om at kunne give nogen det, som jeg selv fik. En vej ind i en fornuftig forretning uden at skulle kigge ind i en gæld de næste 50 år. Det kunne også være fedt at vise, at der er andre veje ind i landbruget end at sætte stor gæld eller lade en pensionskasse købe landbruget", siger han.

Selv blev Patrick Douglas Blenner hjulpet i gang med overtagelsen af sin økologiske æggeproduktion, da den tidligere ejer af gården ved Løgumkloster kontaktede den dengang 21-årige nyuddannede landmand og lærte ham op. Den ældre landmand havde hørt, at den unge mand var interesseret i kyllinger, og det endte ud i først en forpagtningsaftale og siden et salg. 

Stadig store ambitioner

Senest har Patrick Douglas Blenner afsluttet en uddannelse til agrarøkonom. En uddannelse, han hele tiden har vidst, han ville have, for den økonomiske sans fejler ikke noget hos ham.

"Der skal være økonomi i det. Vi kører med det samme prisniveau som for 30 år siden. Det oplever hele landbruget, og så længe vi står med den samme indtjening, men en omkostningsside, der stiger hvert år, så kan vi kun blive dygtigere og effektivisere", forklarer Patrick Douglas Blenner, der derfor arbejder ud fra et mål om at ligge i top 5 blandt de bedste leverandører til Danæg.

Derfor skal investeringer på gården også kunne betale sig.

"Det er et stort ønske for mig at starte eget opdræt på en anden ejendom, men hverken økonomien eller tiden har været til det. Det har simpelthen ikke kunnet tjene sig hurtigt nok ind", siger han.

Derudover har den unge landmand også et personligt mål om at blive gældfri.

"Når jeg sætter mig et mål, så når jeg det. Jeg har et mål om at blive gældfri, og fortsætter driften som nu, så ser jeg ind i at være gældfri om 10 år – og det er der ikke mange, der kan sige".


Patrick Douglas Blenner mener, at man har et stort ansvar, når man holder dyr, og derfor går han meget op i, at hans har det godt. Foto: John Christensen 

Økologi giver mening

Økonomi er dog ikke det eneste Ø, der er vigtigt for Patrick Douglas Blenner. For økologien giver så god mening for ham.

"Det er ikke for at træde nogen over tæerne, men jeg elsker bare at se hønerne gå ude i plantagerne og finde biller og regnorme og udfolde deres naturlige adfærd. Derudover er det også fedt, at man i økologien ikke altid har den nemme løsning, og derfor må være kreativ og innovativ – f.eks. når det gælder fodersammensætningen eller hønsegårdens indretning", siger Patrick Douglas Blenner, der faktisk længe var i tvivl, om han skulle arbejde med dyr.

"Egentlig er jeg uddannet plantemand og var slet ikke interesseret i dyr, for jeg syntes simpelthen, at ansvaret for dyrene, og at de har det godt, var så stort. Men da jeg så hønsene herude, forelskede jeg mig bare i det", siger han.

Faktaboks

Blennergaarden

  • På Blennergaardens Øko Hønseri er der 42.000 æglæggende høner fordelt på to stalde og pakkerier, 27 hektar og tre ansatte.
  • Hønerne bruger det meste af dagen udenfor i store overdækkende plantager.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle