Ung slagtesvineproducent har lagt klar strategi: Vi skal være den bedste produktion og arbejdsplads

Jeppe Bertelsen er en landmand med et mål. Hans grise skal have det godt, og økonomien skal være i top. Men hans arbejde rækker langt ud over produktionsresultaterne i stalden.

Valgnatten i november 2013 blev lidt af et vendepunkt for Jeppe Bertelsen.

Den unge landmand var strøget gennem landbrugsskolen, han var næsten lige blevet færdig som agrarøkonom og ansat på familiens svineproduktion på Mors, men snart stod det klart for både far og søn, at den dengang 23-årige Jeppe Bertelsen både havde evnerne og modet til at overtage rollen som driftsleder, da hans far blev valgt som borgmester og naturligt måtte trække sig mere fra den daglige drift.

"Jeg fik hurtigt ansvar for stalden, foderkontrakter og meget andet, og så gik vi faktisk allerede der i gang med at snakke generationsskifte", siger Jeppe Bertelsen, der i dag er 31 år og fjerde generation på gården Mariesminde sammen med sin kone Daniella og deres 1,5 år gamle søn Laurits.

"Næste år har jeg allerede arbejdet på den her bedrift i 10 år!", siger han.

Sparet op i flere år

Jeppe Bertelsen har aldrig følt sig presset til at overtage familiens gård. Alligevel har der aldrig været andet for ham, og lige siden landbrugsskolen har han haft en etableringskonto, hvor han kunne lægge til side.

"Det er ikke det vilde, jeg kunne spare op, men det viser vilje, og at man er målfast", siger Jeppe Bertelsen, der endte med at overtage gården i 2018.

Ude i maskinhuset hænger Jeppe Bertelsens far på et stort banner fra valgkampen i 2017, hvor han blev genvalgt som borgmester.

"Så nu må vi bare håbe, at han også bliver valgt i år, for han skal ikke tro, han kan komme herhjem og bestemme igen", siger Jeppe Bertelsen og griner kærligt.

Produktionen tæller i dag tre ejendomme med produktion af 13.500 slagtesvin årligt. Dyrene leveres til Danish Crown. Derudover tæller bedriften 270 hektar, hvoraf de 220 er ejet, efter han i oktober 2021 købte endnu en ejendom med 46 hektar.

"Det er nok lidt atypisk, men vi solgte 13 hektar fra, der lå i den gale retning, og købte i stedet den ejendom, som vi tidligere har lejet, hvor jorden ligger tættere på. Det giver mindre besvær og bedre dækningsgrad på markerne", forklarer Jeppe Bertelsen. På markerne laver han det meste korn til foderet samt raps.


Familien drømmer om at renovere stuehuset og gøre det til deres eget. Foto: John Christensen


Medarbejdernes trivsel betyder meget for Jeppe Bertelsen. Derfor har han blandt andet også investeret i en ny vaskerobot til at lette noget af det tunge arbejde i stalden. Foto: John Christensen

Bedste i stalden

At Jeppe Bertelsen er målfast, ser man også af hans resultater i stalden. Han er flere gange blevet kåret som den bedste svineproducent hos LandboNord og en enkelt gang den tredje bedste i Danmark i forhold til produktionsøkonomi. Ambitionen er, at den plads skal veksles til en førsteplads.

"Vi må jo gøre noget rigtigt. Men hvis man skal klare sig i den her branche, skal man også være blandt de bedste", siger han.

DB-tjekkene bruger han ikke kun som et skulderklap, men også til at finde de fokuspunkter, hvor han og de to ansatte kan gøre det bedre.

"Jeg involverer mine medarbejdere, for det nytter ikke noget, at det kun er mig, der ved, hvad vi arbejder frem mod", siger Jeppe Bertelsen og fortsætter:

"Lige nu arbejder vi f.eks. for en bedre tilvækst i klimastalden, og så kører vi forsøg med zink-fri foder, så vi har erfaringer, vi kan trække på, når zink skal udfases fra 2022", siger han, mens han viser rundt på gården, der efter planen snart skal udvides med en ny slagtesvinestald med 3.600 stipladser.

Klar strategi

Det økonomiske fokus i stalden og målet om at blive den bedste frats-produktion i Danmark er blot to ben i den strategi, som Jeppe Bertelsen fremlagde for banken og som han løbende går og finpudser.

"Det er en stor ære at være fjerde generation, men det forpligter også at føre det videre", siger Jeppe Bertelsen, der altid tænker i udvikling.

"Jeg har lavet en klar strategi, fordi jeg gerne ville have et længere sigte end et årligt budget. Det er også et mål at få flere ansatte og at få flere følgere og bruge de sociale medier, så vi kan fortælle flere positive historier om landbruget".

Sidst Jeppe Bertelsen skulle ud at lede efter en ny faglært og kvalificeret medarbejder, tog det kun tre dage. "Hvis man skal tiltrække nye medarbejdere, skal man også have ry af at være en god arbejdsplads", siger Jeppe Bertelsen, der også går op i, at hans ansatte kommer på kursus og rykker sig.

"Jeg vil gerne have, at folk har det godt. Jeg har prøvet, at en chef råbte ad mig, så jeg kunne aldrig finde på at lade mit temperament gå ud over mine ansatte".


Jeppe Bertelsen er formand for den lokale håndboldklub, der har fået en ny lyserød maskot. Foto: John Christensen.

Socialt sats

Jeppe Bertelsen er på grund af sin far politiske engagement flasket op på at have stor omtanke for lokalområdet, og det er bl.a. dét, der får ham til at lave blomsterstriber, gratis pluk-selv-ærter og dele ud af livet på gården på både Instagram og Facebook.

"Vi prøver at bryde noget af afstanden mellem land og by ned. Det er helt vildt, så mange der kom og plukkede ærter f.eks., og det giver noget positiv omtale og stemning omkring landbruget", siger Jeppe Bertelsen, der også altid foretrækker skjorte og jeans frem for træsko og overalls, når han skal til møder i byen for at passe bedre ind og at ’aflive myten om bondeknolden’.

Grise-maskot

Også i den lokale håndboldklub har Jeppe Bertelsen fået spredt sin grise-glæde. Som formand forslog han, at VIF Mors fik en maskot - og hvad bedre end en gris?

"Og den var bestyrelsen heldigvis med på", siger Jeppe Bertelsen.

Jeppe Bertelsen er den tredje ud af fire kandidater til titlen som Årets Unge Landmand, som kåres hvert år på Delegeretmødet af Gjensidige Forsikring og LandbrugsAvisen. Vinderen får et rejsegavekort på 30.000 kr.

Faktaboks

Kandidat 3 ud af 4: Jeppe Bertelsen

  • Jeppe Kortbæk Bertelsen er 31 år, uddannet agrarøkonom og fjerde generation på familiens gård på Mors.
  • Til Mariesminde hører en svineproduktion, der laver ca. 13.500 slagtesvin om året. Derudover er der 270 hektar planteavl, hvoraf de 220 hektar er ejet. Der er to ansatte på bedriften.
  • Privat bor Jeppe Kortbæk Bertelsen med sin kone Daniella og deres 1,5 år gamle søn.
  • Fra indstillingen: Jeppe har stort fokus på at udvikle bedriften, og i DB-Tjek leverer han stærke resultater. Hans engagement rækker også ud over produktionsresultaterne i stalden, da han involverer sig i lokalsamfundet, sine medarbejdere, og sammen med sin familie arbejder han løbende på at forkorte afstanden mellem land og by.

Blå Bog

  • 2008-2012: Uddannet landmand og agrarøkonom
  • 2009: Praktik ved svineproducent og tre måneder på farm i Australien
  • 2012: Ansat som medhjælper på forældrenes gård
  • 2014: Får rolle af driftsleder
  • 2018: Overtager gården i et fuldt generationsskifte
  • 2021: Overtager endnu en ejendom med 46 ha

5 år fra nu

  • Ny stald: Vi har søgt om tilladelse til at bygge ny stald med 3.600 stipladser, så vi kan fordoble vores antal af grise. Derudover vil vi også på sigt gerne renovere stuehuset.
  • Mere jord: Selv om vi lige har købt mere jord, vil jeg ikke udelukke, at vi er interesseret i mere.
  • Målsætning: Vi har et mål om, at vi skal være den bedste frats-produktion hos LandboNord.

 

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle