Ungt udviklingsfirma vil banke grisedødeligheden ned med big data

FarrowTech har udvidet produktpaletten, der supplerer et automatisk faringsovervågningssystem. Opsamling af data fra farestalden er omdrejningspunktet for virksomhedens produkter, der fremvises på Nutrifair.

Dødeligheden i de danske farestalde har ikke flyttet sig gennem flere år - faktisk har den været stigende, og det er med den udfordring i baghovedet, at agrovirksomheden FarrowTech udvikler sine produkter.

Det første så dagens lys for et par år siden - et automatisk faringsovervågningssystem baseret på kamerateknologi. Løsningen kan give de ansvarlige i farestalden besked, hvis faringslængden er atypisk - det indikerer nemlig, at der er problemer med soens faring.

Har fortsat med udvikling

I mellemtiden er FarrowTechs udviklere gået videre, og på Nutrifair er nye produkter klar til at blive præsenteret.

- Vi har talt med producenter om, hvad de gerne vil vide om dyrene. Det har vi passet ind i vores produktsortiment, så vi kommer til at favne bredere, forklarer Morten Bo Mikkelsen.

Blandt de nye tiltag er en flowmåler, der kan registrere vandforbruget i den enkelte sti. Dertil kommer en temperatursensor, der kan installeres i smågrisehulen. Denne kan kobles sammen med en styreenhed, som eksempelvis kan tilsluttes en varmelampe, og derved kan temperatursensor give besked, hvis der er for vamt og omvendt. Andre elektriske enheder i stalden kan også på kobles på denne styreenhed.

Data fra de forskellige sensorer sendes automatisk op i skyen via en nyudviklet platform FarmLink.

Nemme løsninger

For Erik Hougaard og Morten Bo Mikkelsen har det været et kardinalpunkt, at deres løsninger skal være nemme at gå til.

- Vi har med vores kamera set, at det kan være en barriere at få sat produktet op, og det kræver nye rutiner at bruge det. Derfor har vi kastet os ud i at lave produkter, der er meget simple at installere. Vandmålerne er trådløse og tager kun få øjeblikke at installere og sætte i gang. Vores løsninger kræver ikke en elektriker, men man kan nemt selv sætte vores sensorer op. Samtidig kan brugerne opsamle en masse brugbar viden, der gør deres arbejdsgange nemmere. Hvis vandforbruget falder i en sti, kan det være et tegn på, at en so har det dårligt og kræver behandling, forklarer de samstemmende.

Foruden opsamling af egne data giver de også mulighed for, at andre producenter, der for eksempel har udviklet sensorer til at måle luftkvalitet eller lyd, ser en idé i at koble sig på FarrowTechs løsning.

- Vores platform gør det nemt at få detaljerede data fra stalden op i skyen til for eksempel management-systemer, forklarer de.

Ned med dødeligheden

Ambitionen er, at firmaets produkter kan bidrage til at mindske dødeligheden i farestalden.

- Vores slutmål er, at producenterne får flest overlevende grise. Vi har haft vores kamera ude i seks besætninger, og vi kan ud fra Seges-afprøvninger se, at vores automatiske faringsovervågning potentielt set kan reducere dødeligheden med en gris pr. kuld for en gennemsnitsbesætning. Så der er et kæmpe potentiale, vurderer Erik Hougaard og Morten Bo Mikkelsen, der har erkendt, at udvikling er deres primære styrke og derfor har overladt forhandlingen af deres produkter til Unitron og Best Farm.

- Vi har tidligere solgt vores kameraløsning til Holland og Australien, men coronaen og dårlig økonomi i grisebranchen har gjort opstarten svær. Da Seges-afprøvningen kom ud, kunne vi igen mærke en efterspørgsel, som nu er stigende, siger Erik Hougaard og Morten Bo Mikkelsen tilfredse.

Emneord

Nutrifair 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle