Vejen til nul-emissions fremtid kræver ny form for ammoniakproduktion

Et hold forskere fra Aarhus Universitet skal lede et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på.

Med en bevilling på cirka 21 mio. kr. fra EU skal et forskningsteam udvikle nye teknologier til produktion af grøn ammoniak.

Det er forskere fra Institut for Bio- og Kemiteknologi ved Aarhus Universitet, der skal lede det globale samarbejde. 

Ammoniak er i dag volumenmæssigt blandt de ti vigtigste kemikalier, der produceres i verden. Ammoniak bruges primært til at lave kunstgødning til landbruget, men kan også tænkes som en mulighed for at reducere CO2-udledningen fra andre industrier, herunder eksempelvis den marine sektor. 

Men produktionen af ammoniak er i dag langt fra bæredygtig. Det skriver Aarhus Universitet Technical Sciences i en pressemeddelelse.

klimaneutral ammoniak

Den primære måde at producere de årligt omkring 235 mio. ton ammoniak, der benyttes verden over, er via den såkaldte Haber-Bosch-proces, der blev opfundet for over 100 år siden.

Produktionen koster 1,4 procent af hele verdens energiforbrug og udleder årligt cirka 450 mio. ton kuldioxid - omkring 1 procent af alle menneskeskabte CO2-emissioner og mere end nogen anden industriel kemisk produktion, skriver Aarhus Universitet.

"Det vil vi gerne gøre noget ved, og med projektet vil vi derfor se på fordelene ved at producere klimaneutral, grøn ammoniak fra kvælstof og vand i skalerbare reaktionsteknologier til en decentral, lokal produktion. Vi tager udgangspunkt i tre forskellige nye teknologier i dette projekt, hvor den ene er en opgradering af den eksisterende Haber-Bosch-reaktor", siger adjunkt og ekspert i ammoniak-teknologier Emil Drazevic, der leder projektet, som går under navnet ORACLE.

En af de andre metoder er et koncept, der benytter en særlig katalysator til at katalysere ammoniak fra kvælstof og vand ved stuetemperaturer.

"Sidstnævnte skal fungere som en slags brændselscelle, hvor man smider vand og kvælstof ind i den ene ende og får ilt og ammoniak ud i den anden. Brændselscellen kræver kun energi i form af elektricitet fra vedvarende kilder. Forinden dette projekt har vi lavet en meget stor gennemgang af egnede katalysatorer til opgaven, og det har virkelig været en øjenåbner. Vores japanske partnere i projektet er eksperter i vandoxiderende katalysatorer, og vi er meget glade for nu at have sammensat det rigtige team og have fået en bevilling, der betyder, at vi kan komme i gang med projektet. Jeg tror, at vi ender med at finde en god og sikker teknologi til produktion af ammoniak i lokal skala", siger Emil Drazevic.

ORACLE-projektet starter officielt den 1. maj 2021, og har i alt otte partnere, der består af to japanske og tre europæiske organisationer og deres industrielle partnere.

Faktaboks

Projektet

  • De tre teknologier til grøn ammoniakproduktion, som Emil Drazevic og hans team af forskere vil analysere og udvikle på i projektet, er (A) en Haber-Bosch reaktor baseret på varme fra elektromagnetisk induktion i stedet for forbrændingsvarme, som benyttes i dag, (B) et plasma-assisteret elektrokatalytisk koncept, og (C) et elektro-katalytisk koncept, der benytter en særlig katalysator til at katalysere ammoniak fra kvælstof og vand ved stuetemperaturer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle