Video: Demonstranter mod naturnationalparkerne indtog slotspladsen

Omkring 100 personer var tirsdag formiddag mødt op foran Christiansborg for at demonstrere mod de kommende naturnationalparker.

"Nej tak til hegn! Nej tak til hegn! Nej tak til hegn!".

Takfast lød kampråbene ud over Christiansborgs Slotsplads tirsdag formiddag, da omkring 100 personer var mødt op for at demonstrere mod regeringen og miljøminister Lea Wermelins planer om at oprette op til 10 nye store naturnationalparker.

Demonstrationen var arrangeret i forbindelse med Folketingets åbningsdag.

Til stede var både en lang række dyrlæger, jægere, skovfolk og andre naturinteresserede, der alle er enige om, at de indhegnede naturnationalparker vil være ødelæggende var den danske natur og dyrelivet.

Samstemmende mener man, at indhegningen vil betyde, at de indsatte dyr risikerer vanrøgt, hvis de indhegnes i områder med for lidt føde og uden adgang til dyrlægehjælp - samtidig med at hegnene forhindrer både de vilde dyrs og privatpersoners frie færden i naturen.

"Problemet er, at den normale dyrvelfærdslov, som private husdyrholdere er underlagt, hvor dyrene skal tilses hver dag, ikke må sulte og så videre, den gælder ikke i naturnationalparkerne", siger dyrlæge Jana Clausen.

"Hegnet gør altså ikke noget godt for naturen. Man bør droppe det hegn, så der er fri adgang og bevægelighed for både mennesker, ryttere og dyrene. Miljøministeriet maler et skønmaleri og en "Disney"-udgave af naturen i deres kommunikation af nationalparkerne, men man risikerer at ødelægge naturen, når man hegner den inde", siger hun.

Artiklen fortsætter under billederne.


Demonstrationen mod naturnationalparkerne var ikke den eneste, der var troppet op foran Christiansborg tirsdag formiddag. Der blev også demonstreret for klimaet, dyrevelfærden, mod coronahåndteringen, for Palæstina og LGBT. Foto: Laura Kold


Fremmødt var både dyrlæger, skovfolk, jægere og naturinteresserede. Til fælles havde de, at alle var imod indhegningen af naturnationalparkerne og dermed dyrene. Foto: Laura Kold


Talerstolen var selvfølgelig "indhegnet". Her dyrlæge Lene Kattrup, der sagde: "De næste år vil vi få mange magre dyr at se, hvis ikke politikerne ændrer planer". Foto: Laura Kold


Foto: Laura Kold

Naturnationalparkerne skal være store naturområder, hvor der ikke må dyrkes landbrug. Der skal udtages urørt skov og udsættes store græssende dyr, som for eksempel heste eller køer.

Argumentet for parkerne er, at de skal skabe mere biodiversitet, men kritikerne mener, at de store hegn og græssende dyr vil skabe utryghed og mindske offentlighedens adgang til parkerne.

Derudover er det også blevet kraftigt debatteret, hvordan man sikrer føde nok til de store græssende dyr, der skal gå bag hegn.

Det er også planerne om såkaldt 'rewilding', der har givt kritik af naturnationalparkerne. Her skal dyrene som i udgangspunktet klare sig selv trods periodisk knaphed på foder om vinteren. Modstanderne af rewilding mener ikke, at dyrenes forhold er gode nok.

"I starten af året oplevede vi med minkskandalen, at vi som dyrlæger og fagpersoner ikke blev involveret, og det er mit indtryk, at det bare fortsætter", siger Tue Villebro, der er praktiserende dyrlæge og byrådskandidat for Venstre i Gribskov Kommune. 

"Vi har som dyrlæger kraftigt sagt fra fra starten, men det er først sent i processen, at vi har fået lov at få en repræsentant med ind i arbejdsgruppen, der skal komme med input til parkerne".

"Det holder ikke, at man laver særegne regler for den natur, der kaldes nationalparker, og andre for de dyr, som bondemand Hansen har", siger han, og bliver få sekunder senere afbrudt af fire store lastbiler, der med hornet i bund passerer slotpladsen med store bannere: 

"Bevar de danske skove", står der.

Lastbilerne er sendt til København af det Nordjyske savværk Norlund, der sammen med flere andre fra træbranchen også er imod, at store nationale skovområder skal gøres til urørt skov.

Også jægerne mener at planerne om indhegnede naturområder er forfejlede, forklarer Jens Ulrik Høgh. 

"Jeg er her, fordi der blandt danske jægere er en udbredt ærgelse over det her", siger han.

"Der er ikke et videnskabeligt grundlag bag parkernes udførelse, vi synes ikke om, at hegn skal forhindre dyrene fri bevægelse eller at man fra politikernes side arbejder for at lave en slags "A-natur" bag hegn og en "B-natur".

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle