Vigtig eksport til Storbritannien slipper for ekstra stempler lidt endnu

Storbritannien forlænger handlen med de vilkår, der gælder nu, indtil oktober. Danske virksomheder slipper dermed for eksportcertifikater til animalske fødevarer. Det hilses velkomment i L&F.

Danske virksomheder kan tage den med ro lidt endnu, for det bliver ikke nødvendigt med eksportcertifikater på mejeri-, slagteri- og fiskeprodukter ved indførsel til Storbritannien før oktober.

Certifikaterne skulle oprindeligt have været på plads fra 1. april, men de britiske politikere og myndigheder har udskudt deadline med et halvt år. Dermed får danske virksomheder og myndigheder bedre muligheder for at gennemføre Brexit i en Coronatid.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelse.

"Fødevarestyrelsen har længe forberedt sig på Brexit og ikke mindst på den nye store opgave med at underskrive i omegnen af 40.000 eksportcertifikater, som skal følge de animalske produkter hen over Nordsøen eller under Kanalen", siger Lilian Noer, kontorchef i International Handel i Fødevarestyrelsen og fortsætter:

"Med en udsættelse af den opgave med seks måneder til  1. oktober får vi nu endnu bedre mulighed for at sikre en så smidig handel med Storbritannien, som overhovedet muligt, og dermed understøtte den danske fødevareeksport".

I dag udsteder Fødevarestyrelsen i omegnen af 100.000 eksportcertifikater om året, så 40.000 oveni, alene til det britiske marked, er bestemt en opgave, der er til at tage og føle på.

Grænsekontrol i Esbjerg

Fødevarestyrelsen er i fuld gang med gennemførelsen af Brexit. Blandt andet har det, siden 1. januar 2021, været et krav, at der skal udføres veterinær grænsekontrol af animalske produkter fra Storbritannien, der rammer EU's ydre grænse eksempelvis i Esbjerg Havn.

Medarbejderne, der sørger for afsendelse af levende dyr og avlsmateriale til Storbritannien, har også skullet tilpasse sig nye britiske krav til dokumentation og certifikater og har også været i fuld sving siden 1. januar 2021.

L&F tilfreds med mere tid til omstilling

I Landbrug & Fødevarer har man længe arbejdet med de problemer, der kunne opstå, når Brexit var en realitet og der skulle indføres nye regler for eksport.

"Det er i alles interesse at skabe en så smidig samhandel som muligt. De danske fødevarevirksomheder har gennem hele Brexit-forløbet været omstillingsparate og på den måde sikret en fortsat stærk eksport til Storbritannien. Udsættelsen betyder, at der bliver mere tid til at få de nye procedure på plads, og det hilser vi velkommen. Vi vil fortsætte med at føre en tæt dialog med myndighederne, så vi sammen kan sikre en så smidig samhandel med Storbritannien som muligt", siger områdedirektør i handel og marked, Jan Lausten.

Faktaboks

 Skæringsdatoen for animalske produkter flyttes fra 1. april og er nu 1. oktober 2021.

Ændringerne gælder primært for eksporten af animalske fødevarer, men også skæringsdatoen for animalske biprodukter (ABP) rykkes og medfører:

Pr. 1 oktober 2021 skal eksport af animalske fødevarer, samt visse animalske biprodukter, fra EU til Storbritannien forhåndsanmeldes og ledsages af et eksportsundhedscertifikat. 

Pr. 1. januar 2022 vil fødevarer, samt visse animalske biprodukter, der eksporteres fra EU til Storbritannien skulle indføres og kontrolleres på et godkendt grænsekontrolsted i Storbritannien. 

Pr. 1. marts 2022 vil levende dyr, der eksporteres fra EU til Storbritannien skulle indføres og kontrolleres på et godkendt grænsekontrolsted i Storbritannien. 

De britiske krav, som blev indført pr. 1. januar 2021, til eksport af levende dyr og avlsmateriale samt til animalske produkter under beskyttelsesforanstaltninger, ABP samt for fisk og fiskevarer (IUU) fra EU til Storbritannien, berøres ikke af de nye deadlines. Det betyder, at eksporten heraf fortsætter på eksisterende vilkår. Krav til importkontrol, når levende dyr, avlsmateriale, foder og fødevarer importeres fra Storbritannien til EU berøres heller ikke. Det betyder, at den importkontrol, som er indført pr. 1. januar 2021 fortsætter uændret, og skal ske i overensstemmelse med gældende EU-lovgivning. IUU kontrollen i forbindelse med import samt reeksport af fisk er ligeledes uændret. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle