Vildsvinehegn i Tjekkiet er en succes

På under et år har man fået inddæmmet og nedkæmpet afrikansk svinpest i en vildsvinebestand i Tjekkiet med foldehegn - i Tyskland vil man kopiere den tjekkiske procedure, hvis der kommer et udbrud.

Svinepesten hærger i Østeuropa og således også i Tjekkiet, hvor man har fundet 230 tilfælde af svinepest blandt vildsvin.

Første tilfælde blev fundet i slutningen af juni sidste år, men de tjekkiske myndigheder rykkede hurtigt og fik indkapslet det smittede areleal med foldehegn. 

Området er blevet overvåget med vildtkameraer, og der har været intensiv jagt i området, og den indsats betyder, at myndighederne ikke har fundet ét tilfælde af svinepest siden 15. april i år. 

Det viser den seneste rapport fra Statens Veterinærforvaltning i Tjekkiet.

Eneste sted hvor det er lykkedes

Rapporten konkluderer, at "den nuværende situation betyder, at processen med at reducere antallet af vildsvin er korrekt og effektiv". 

Flere steder i Østeuropa kæmper myndighederne med at få kontrol over udbruddet, og Jan Dahl, chefkonsulent for fødevaresikkerhed i Landbrug & Fødevarer peger på hegnet som en del af opskriften på succesen i Tjekkiet.

"Brugen af hegn i Tjekkiet har været en forudsætning for det eneste tilfælde til dato, hvor det er lykkedes at udrydde afrikansk svinepest fra vildsvin", siger han.

Indsatsen har betydet, at ingen tamsvin er blevet smittet af afrikansk svinepest i Tjekkiet. 

tyskerne vil gøre som tjekkerne

På grund af frygt for svinepest er blandt andre Frankrig begyndt at opsætte fast hegn langs en del af den belgiske grænse, hvor der er blevet fundet svinepest på belgisk side.

Ligeledes har flere tyske delstater indkøbt hegn til eventuel opsætning ved et udbrud. Det fortæller dyrlæge Marianne Møller Hansen fra VeterinærSyd, Fødevarestyrelsen. 

"Vi har meget samarbejde med lokale tyske myndigheder nær grænsen, og derfra ved vi, at man flere steder er begyndt at forberede sig på, hvis der skulle et udbrud", siger hun.

Tyskerne har modsat Danmark og Frankrig valgt den tjekkiske model, hvor man benytter foldehegn, der kan sættes op i tilfælde af et udbrud. 

"Vi betragter den tjekkiske procedure som en manual for, hvordan vi skal gøre", har den tyske professor og vicepræsident for Friedrich Loeffler Insititut, Franz Conraths, sagt til det tyske medie Kieler Nachrichten.

I statsskoven Segeberg Forst 150 km fra den danske grænse har man eksempelvis indkøbt 60 km hegn til et eventuelt udbrud, skriver det tyske medie Basses Blatt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle