Hver tredje stikprøve afslører fejl i kontrol af gylletanke

I 30 ud af 83 stikprøvekontroller i 2014 blev der fundet »betydelige fejl« og i enkelte tilfælde »alvorlige fejl«.

Hvert år udfører cirka 41 autoriserede kontrollanter omkring 2.500 5. års- eller 10. års beholderkontrol, og i stort set alle tilfælde er der styr på regler og kvalitet. Men en opgørelse af den stikprøvekontrol, som Beholderkontrollen udfører hvert år, viser, at der også sker fejl.

I 2014 udførte Beholderkontrollen 83 stikprøvekontroller fordelt på 28 kontrollanter. Resultatet viste, at der i 24 stikprøver blev fundet »betydelige fejl« og i seks tilfælde »alvorlige fejl« i forhold til de retningslinjer, som beholderne skal godkendes efter.

Det er en kraftig stigning sammenlignet med 2013, hvor 45 stikprøver blandt 30 kontrollanter fandt ni »betydelige fejl« og seks »alvorlige«.

Grundliggende problem

Retningslinjerne blev opdateret i starten af 2013, og det kan forklarer lidt af stigningen. Men bestyrelsesmedlem i Beholderkontrollen og repræsentant for Landbrug & Fødevarer Jørgen Hviid vurderer, at kontrollen har et grundliggende problem.

»Nogle kontrollanter har måske ikke lavet et tilfredsstillende stykke arbejde, og med den seneste ændring i foråret er det blevet muligt for os at fratage autorisationen i stedet for kun at uddele advarsler. Alle har en interesse i, at der ikke sker uheld, men hvis vi skal øge kontrollen, bliver det også et spørgsmål om kroner og ører ud over dokumentation og politisk vilje,« siger Jørgen Hviid.

Han forklarer, at nogle af fejlene i stikprøvekontrollen kan skyldes den måde, de gamle beholdere blev bygget på, der gør det svært at opdage skader på kabler, da samlinger kan være skjult indeni betonelementer.

»Vi har diskuteret, om der er problemer med kablerne på de gamle beholdere i årevis, men der er ikke nogen dokumentation for, at der er en sammehæng mellem de få kollaps, der er sket. Vi har ikke lukket øjnene, der har bare ikke været baggrund for at gribe ind. Fakta er dog, at vi (Beholderkontrollen, red.) lige har skærpet reglerne, men vi har selvfølgelig ikke mulighed for at tjekke alt, hvad kontrollanterne laver. Det skal der heller ikke være krav om på baggrund af en stikprøve.« siger Jørgen Hviid.

Han forklarer også, at der blandt nogle kontrollanter har været en konkurrence på prisen, og det kan have sat kvaliteten under pres. Beholderkontrollen anbefaler selv en pris på omkring 3.100 kroner.

Evaluering på vej

I en mail til LandbrugsAvisen skriver formanden for Beholderkontrollen og kontorchef i Miljøstyrelsen, Hans Peter Olsen:

»Bestyrelsen for Beholderkontrol vil nu undersøge, om der fremadrettet er behov for ekstra fokus/kontrol af Mulebybeholdere opført i 1980’erne. Sekretariatet og Miljøstyrelsen understreger dog, at det er landmandens ansvar at holde opsyn med sin beholder og sørge for at få udbedret eventuelle skader på både beholder og kabler. Det er vigtigt at få gennemført den periodiske beholderkontrol samt løbende være opmærksom på beholderens beskaffenhed. Herunder evt. sprungne kabler samt rust ved kabler eller kabellåse. Bestyrelsen vil også undersøge nærmere forhold vedr. den beholderkontrol, der er blevet udført på tanken i Jordrup tilbage i 2013.«

Faktaboks

Beholderkontrollen

  • Eksisteret siden 1997 og er en ordning og organisation under Miljøstyrelsen
  • Modtager en kopi af alle kontrollanternes rapporter, reviderer vejledning og rådgiver
  • Udfører stikprøvekontrol og uddeler autorisationen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle