Ommer for Vestre Landsret: Skal igen vurdere opsættende virkning i gødningssag

Procesbevillingsnævnet har nu taget stilling til, om Bæredygtigt Landbrugs gødningssag skal for Højesteret. Det skal den ikke, men i stedet for skal Vestre Landsret nu igen tage stilling til, om sagen skal have opsættende virkning.

Bæredygtigt Landbrug fik i første omgang afslag fra Vestre Landsret på at give den såkaldte gødningssag opsættende virkning.  Det var de så utilfredse med, at de bad Procesbevillingsnævnet om lov til at føre kendelsen for Højesteret.

Det har de nu taget stilling til. Sagen om opsættende virkning kommer ikke for Højesteret, men bliver i stedet for taget op igen i Vestre Landsret, skriver Effektivt Landbrug.

Det fremgår af et svar fra Procesbevillingsnævnet til Bæredygtigt Landbrugs advokat, Hans Sønderby Christensen.

"Det er usædvanligt positivt. Det betyder, at vi nu får muligheden for at vinde spørgsmålet (om opsættende virkning, red.)," siger han.

"Jeg mener, at det er naturligt og rigtigt. Jeg havde ni punkter, hvor jeg mente, der var plads til forbedring. Jeg indsendte til Procesbevillingsnævnet fredag 10. juli, og jeg fik svar torsdag 16. juli om, at den nu kommer for Vestre Landsret igen," siger Hans Sønderby Christensen til landbrugsavisen.dk.

Han vurderer, at det er en anerkendelse af de punkter, han fremlagde som manglende, og at der nu er lydhørhed for det hos Vestre Landsret.

Landsretten tog ikke højde for proteintab

Grunden til, at Bæredygtigt Landbrug i første omgang bad Procebevillingsnævnet om lov til at føre kendelsen for Højesteret er,  at der "ved nærlæsning tydeligt ses, at flere af hovedpunkterne ikke har været med i dommernes vurdering," skrev Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, i organisationens nyhedsbrev.

Landsretten har ikke taget højde for det reelle proteintab på grund af undergødskning, sagde han dengang.

"Professor Jørgen E. Olesen (Aarhus Universitet, red.) måtte erkende at hans beregninger på 0,5 procentpoint mindre protein, ved lave gødningsnormer, var langt større, nemlig 2,4 procentpoint, eller sagt på en anden måde; en dansk landmands korn har 30 % mindre protein end en tysk landmands," skrev Flemming Fuglede Jørgensen.

Faktaboks

  • Bæredygtigt Landbrug har stævnet Fødevareministeriet og NaturErhvervstyrelsen med påstanden om, at de danske kvælstofnormer strider mod EU's nitratdirektiv.
  • BL havde ønsket opsættende virkning, så landmændene kunne gødske efter økonomiske optimum - det gamle system - indtil der falder endelig dom i sagen.
  • Vestre Landsret afviste i første omgang at give opsættende virkning.
  • Pt. er de danske gødskningsnormer 18,2 pct. under økonomisk optimum, hvilket betyder, at selv på marker med lav kvælstofudledning får markerne mindre næring, end de har brug for.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle