Udenlandske investorer gør indhug i dansk landbrugsjord

Danske landbrugsbedrifter er blevet særdeles attraktive for udenlandske investorer. Billige priser og en liberalisering af landbrugsloven gør det lettere for de kapitalstærke udlændinge.

Flere og flere professionelle investorer opkøber danske landbrugsbedrifter, skriver Jyllands-Posten.

Der er oftest tale om erhvervsfolk med en ganske stor pengepung, der søger alternative investeringer, i en tid, hvor det er risikabelt at handle med aktier og obligationer.

Opkøbene sker af flere grunde, hvor den største må forklares med de billige priser på landbrugsejendomme. Siden 2009 er priserne faldet med ca. 40 pct., og det gør dem relativt billige i forhold til lande som Holland, Storbritannien og Tyskland.

De udenlandske investorer går efter et afkast i omegnen af 4 pct., som skal komme fra lejeindtægterne, fra de landmænd, som forpagter markene og staldene på gårdene.

Derudover er det ganske attraktivt, da landbrugsloven pr. 1. januar 2015 blev liberaliseret. Det har fjernet en del praktiske forhindringer, som før har gjort det vanskeligt for eksterne investorer at købe de danske landbrugsbedrifter. Det er væsentligt lettere nu, og det er nu derfor, vi ser flere og flere udlændinge købe danske ejendomme.

Det bliver bekræftet af en række landbrugsmæglere, bl.a. Erling Bøndergaard fra Landbrugsmæglerne.

”Det er folk, som kommer med en stor pose penge og synes, at jordpriserne i Danmark er attraktive. De foretrækker landbrugsbedrifter på minimum 300- 400 hektar og helst uden animalsk produktion. De har som regel ingen interesse i at drive landbrug. Det er ren pengeanbringelse, og efter et eventuelt køb bliver gården typisk lejet ud til en dansk landmand,” siger han.

Ifølge Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, har erhvervet brug for frisk kapital, men han ser også en risiko for, at antallet af danske arbejdspladser og eksportindtægter kommer i fare.

"Det kan være udmærket, hvis noget af den kapital kommer fra udlandet. Faren er dog, at eksterne investorer typisk vil fokusere på jord og ikke er interesserede i produktion af mælk og grise, som er det, der skaber størstedelen af arbejdspladserne og eksportindtægterne," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle