Økologiformand til borgmestre: Hvorfor må maden ikke koste noget?

I København har kommunen indført økologisk mad på næsten alle offentlige institutioner, uden det har kostet borgerne en krone. Hvorfor? Spørger L&F’s formand for økologisektionen.

Økologiske fødevareproduktion er dyrere end konventionel, og økologerne møder politisk opbakning i flere kommuner. Her er præmissen dog ofte, at det ikke må koste noget.

"Jeg synes godt mad må koste nogle penge. Der er stor forskel på økologiske produkter og konventionelle. For eksempel så er grise født uden for og går uden for. Køerne skal gå ude om sommeren – og blandt andet derfor koster det mere at producerer det, og derfor kommer det også til at koste mere for forbrugeren," siger formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion Hans Erik Jørgensen.

Formanden udtalte sig her til middag, lørdag, på Folkemødet på Bornholm. Her deltog han i en debat med borgmester for Lejre Kommune Mette Touborg, SF, samt børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev, V.

Mad koster

Pia Allerslev mener ikke, at borgerne i kommunen skal betale for en politisk ideologi, der indføres i de offentlige institutioner.

I dag benytter 94 procent af institutionerne sig af økologiske fødevarer.

"Ofte er økologi dyrere. Skatteyderne skal ikke betale for vores ideologiske holdning. Vi har i stedet uddannet personalet til for eksempel at have fokus på madspild og bruge sæsonens grønt. Alt sammen uden vi har brugt en øre mere af skattekronerne," siger Pia Allerslev.

Kommunen bruger omkring 45 mio. kr. om året på mad på skoleområdet. Pia Allerslev mener ikke, der er plads til en større omkostning på det område.

"Det er en hæftig sjat penge," siger hun.

Er økologi en god forretning?

Så kan økologerne overhoved tjene penge på deres erhverv, når kommunen ikke vil investerer flere penge i maden?

Det spurgte journalist Torben Steno formanden for økologisektionen om.

"Det er en fornuftig forretning, jeg ved ikke om det er en god forretning," siger Hans Erik Jørgensen med en vis humor, der i øvrigt prægede hele debatten i det varme telt.

Ud over at være formand, driver Hans Erik Jørgensen en økologisk svinebedrift på Fyn med 300 fritgående søer, slagtesvin og smågrise.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle