1995, et år med økonomisk pusterum

1995 var året, hvor mange landmænd fik lov til at føle fastere grund under fødderne rent økonomisk.

H.O.A. Kjeldsen betegnede 1994 og ’95 som ”et lille økonomisk pusterum”, før de fulde virkninger af GATT-aftalen slog igennem. Det var hårdt tiltrængt.

En mild vinter og forår, gode nedbørsforhold og kølige perioder i maj-juni gav forventninger om rekordavl. Fra sankthans satte det ind med varmt og tørt vejr, som tog toppen af udbytterne. Til gengæld blev kornhøsten tidlig og tør og af ganske anselig størrelse. Gns. Hektarudbytte for alt korn på 63 hkg/ha var det højeste nogensinde, hjulpet på vej af øgede arealer med vintersæd og fjernelse af de dårligste jorder til brak. 

Indtjeningen fortsatte den stigende kurs, og ”rentekurven” blev effektivt knækket. Det betød, at hvor renteudgifterne i 1993 beslaglagde næsten 80 procent af driftsoverskuddet, så tog renterne i 1995 ”kun” godt 50 procent. Og tvangsauktionerne klingede endelig ud.

Læs mere om 1995 på vores jubilæumshjemmeside www.godhistorie.dk

LandbrugsAvisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle