25-årige driver landbrug som i gamle dage: "Arven skal bevares"

25-årige Mikkel Erik Keis Søtbæk sætter en ære i at bevare de gamle danske kornsorter.

"På gården Søtbæklund gør vi alting lidt anderledes, her dyrker vi gamle danske kornsorter og høster på gammeldags manér. Vi malter selv kornet og brygger vores eget øl. Vi maler selv melet og bager vores brød. Her er livet godt".

Sådan Skriver 25-årige Mikkel Erik Keis Søtbæk om høsten på den lille bedrift Søtbæklund i Bandholm tæt på Maribo. 

Her bor Mikkel Erik Keis Søtbæk og hans kone Katrine sammen med deres to børn på tre og halvandet år, samt endnu en på vej. Parret købte for frem år siden gården med de tilhørende 3,2 hektar som de driver økologisk. 

"Jeg læser teologi og Katrine læser til lærer, så det hele er stablet op på SU og drives i fritiden", fortæller Mikkel Erik Keis Søtbæk og forklarer at økonomien indimellem begrænser dem i at udvide så hurtigt som de gerne vil. 

"Lige i øjeblikket har vi biavl og høns, men jeg håber vi kan få nogle sortbrogede grise i løbet af vinteren. Det er en gammel dansk race, og jeg vil gerne holde fast i de gamle danske og nordiske sorter og racer", siger han.

Nordiske sorter

I det hele taget interesserer Mikkel Erik Keis Søtbæk sig rigtig meget for de gamle danske og nordiske racer og sorter samt det enkle liv. 
 
"På den smule jord vi har, dyrker vi Imperial byg og Petkus rug. Vi har også lidt hvede, men det er en moderne kornsort, der dyrkes der, da jorden har været bortforpagtet, så nu skal det også omlægges. Vi er godt i gang med at opformere gamle konsorter og vil gerne have Als hvede, som er den hjemhørende sort, der viste sig mest lovende til konventionel brug. Man forsøgte helt tilbage i 1920’erne at forædle den, som den eneste hjemhørende danske sort. Vi vil gerne bruge de gamle nordiske kornsorter, da de har historie og allerede har tilpasset sig klimaet og jorden i Danmark", siger han og fortsætter: 

"Vi tror på at det kan give nogle helt unikke smage og oplevelser, som man ikke kan finde andre steder. Det hele kommer fra en tid og arbejdsform der bare ikke er længere. Arven skal også bevares", forklarer Mikkel Erik Keis Søtbæk og fortæller at han bestiller kerner fra nordisk genbank og det derfor godt kan tage lidt tid at få udsæd nok. 

Selvejerskab og uafhængighed

Hverken Mikkel Erik Keis Søtbæk eller hans kone Katrine kommer fra landbrugsfamilier, men de har alligevel fået smag for livet på landet.

"Katrines forældre havde en æbleplantage sådan på hobby-basis og det er nok også det tætteste vi kommer på landbrug i nogen af vores familier", siger han med et smil. 

På spørgsmålet om hvorfor de vælger at drive går på gammeldags vis kommer svaret prompte:

"Jeg tror det handler om selvejerskab og uafhængighed. Jeg er ikke afhængig af nogen, da jeg ikke skal importere sprøjtemidler og kunstgødning. Vi kan klare det hele selv. Jeg har f.eks. en gammel Ferguson fra 1959, som jeg også selv kan lave. Det hele er i en størrelse, der er til at overkomme. Det giver frihed", siger han.     

Autentiske råvarer

Men selv om familien indtil nu er godt tilfredse med tilværelsen, så drømmer de om at lade andre få del i de gode råvarer, der produceres på gården. 

"Hvis jeg ser fem år frem i tiden, så håber jeg at vi har fået bygget nogle fødevaregodkendte lokaler og kan sælger øl, stenkværnet fuldkornsmel og lækre udskæringer fra de dyr, som vi har. Jeg vil gerne producere autentiske råvarer, som man ikke finder andre steder", fortæller Mikkel Erik Keis Søtbæk. 

Høsten af byg og rug gav lige omkring ét ton, men udbyttet kan først gøres op, når det hele har været igennem det gamle Dronningborg tærskeværk fra 1928. 

"Det er gammelt og slidt, men jeg siger dig det virker", griner Mikkel Erik Keis Søtbæk.

Med de indsendte billeder deltager Mikkel Erik Keis Søtbæk i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle