50 år gammel Dronningborg høster vårbyg med trofast rytter

For den 74-årige landmand Søren Iver Andersen, er det ikke rigtig høst, hvis ikke den gamle Dronningborg er med.

74-årige Søren Iver Andersen driver et lille fritidslandbrug med 9 hektar jord ved Skanderborg, hvor han netop har høstet en hektar vårbyg. 

Hans maskine er en 50 år gammel Dronningborg D-600 med en MF 165 X traktor - begge dele er fra en svunden tid, men de hører altså med til høsten på Søren Iver Andersens bedrift Gram Vestergård.

"Som ung kom han i kontakt med en landbrugsmaskinhandler, der havde den her Dronningborg, og den har han så høstet med lige siden", fortæller René Andersen, søn til Søren Iver Andersen.

Maskinen er af så gammel karakter, at den trækker ind i tærskeværket med sejl, og er der for meget ukrudt med, kan det stoppe den. Den har også været ude af drift nogle gange i løbet af tiden, hvor den har skulle repareres. Når det sker, kommer der nogle andre og høster Søren Iver Andersens 9 hektar.

"Han vil helst have den maskine, han kender. Han kender alle remme, randhjul og skjulte smøresteder, så det er næsten som hans egen bukselomme", siger René Andersen.

Klarer det meste selv

Nu hvor maskinen er så gammel, styres det hele på den også mekanisk. Det giver nogle vrid i kroppen på Søren Iver Andersen, fordi han hele tiden skal vende sig om for at styre skærebordet på håndtaget gennem bagruden.

"Han er øm og træt den gamle, når han har været ude at høste, men han nyder det", siger René Andersen.

Selvom Søren Iver Andersen klarer meget selv, har han på sine gamle dage også brug for lidt hjælp. Han er ikke så let til bens længere, så når maskinen skal sættes i stand, eller der skal lægges presseninger ud til høstede afgrøder, kommer René Andersen og hjælper sin far. 

Søren Iver Andersen har altid drevet sit lille fritidslandbrug ved siden af et fuldtidsarbejde. Det er ingen forretning, men er for fornøjelsens skyld. Det høstede korn bliver solgt til DLG, hvilket passer fint med, at det kan få driften i nul.

Med det indsendte billede deltager René Andersen i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle