AgriNord: S-forslag blokerer for generationsskifte i landbruget

Socialdemokraterne har fremlagt forslag om at øge gaveafgiften. Det vil betyde, at langt færre unge landmænd kan overtage den fædrene gård.   

Et nyt forslag fra Socialdemokraterne vil gøre det endnu mere vanskeligt for en søn eller datter at overtage sin fædrene gård. Forslaget går på at øge gaveafgiften fra i dag 6 procent til 30 procent.

"Vi har et kæmpe problem med generationsskifte i dag, og en sådan forøgelse af afgiften vil sinke det endnu mere", siger Ulrik Krogsgaard, der er medlem af bestyrelsen i Agri Nord og medlem af Seges’ fagudvalg for Økonomi- og virksomhedsledelse, i en pressemeddelelse.

Stiger til millionbeløb

Det er ikke små beløb, der er tale om, lyder det.  

Ved et generationsskifte af en typisk ejendom med en værdi på 30 millioner kroner vil gaveafgiften stige fra ca. 300.000 til over 1,5 million.  Det viser beregninger fra Agri Nords afdeling for økonomi og virksomhedsledelse.

"Det kan meget vel være en stopklods, der gør, at næste generation ikke kan komme i gang, når en forælder ikke kan overdrage gården til næste generation på fornuftige vilkår", siger Ulrik Krogsgaard.  

Opfordrer de unge til at skynde sig

Forslaget kan meget vel gå hen og blive til virkelighed, hvis der sker et regeringsskifte ved næste folketingsvalg, der skal være afholdt inden sommer.

Ulrik Krogsgaard opfordrer derfor de landmænd, der overvejer et generationsskifte, at få noget gjort nu, hvor afgiften kun er på seks procent.  

"Det er med at få hjulpet familien på vej, mens man stadig kan", siger han.  

Store konsekvenser for hele samfundet

Han forstår ikke, at forslaget kan være en god ide. Heller ikke selvom man er socialdemokrat.  

"Det er en dårlig ide samfundsmæssigt set, uanset om man er rød eller blå, siger han.  For det første bliver den ældre generation tvunget til at blive siddende på gårdene, indtil de er både 75 og 80 år, og i sidste ende vil gården lukke. Det eneste, man får ud af de forhøjede gaveafgifter, er, at man mister arbejdspladser og dermed skatteindtægter. På den måde taber både stat og landmand", siger Ulrik Krogsgaard.  

En ekstra skat 

 Ulrik Krogsgaard kritiserer desuden forslaget for at lægge skat ovenpå et beløb, der allerede er betalt skat af én gang.  

"Det er en ekstra skat, der lægges på et generationsskifte", siger han.   
 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle