Arla sænker maj-pris: Betydelige prisfald giver usikkerhed

Råvaremarkederne reagerer stærkt på corona-pandemien, melder Arla i sin prismelding for maj måned.

Arla sænker såvel konventionel som økologisk mælkepris med 7,5 øre/kg fra 1. maj 2020.

Det sker som direkte følge af den allestedsnærværende corona-sitaution, der de seneste to måneder har udfordret det meste af verden.

Samtidg melder månedens pris-opdatering fra mejeriselskabet, at man er decideret usikker på, hvordan de kommende måneder vil arte sig for forretningen og dermed også priserne.

"På grund af Covid-19-pandemien og de tiltag, som regeringer har foretaget for at hindre spredningen, har markedet for mejeriprodukter bevæget sig ind på ubetrådt land", skriver Arla og tilføjer:

"Til trods for visse kortsigtede stigninger i detailsalget har lukningen af mange foodservice-virksomheder sammen med forårets rigelige mælkeproduktion og de usikre, globale økonomiske udsigter forårsaget betydelige prisfald på råvaremarkedet på tværs af alle kategorier i løbet af få uger".

 

 

Efterspørgsel hårdt ramt af sygdom

Arla bemærker i sin markedsberetning, at nedlukningerne af restauranter og foodservice tydeligt kan mærkes i salget. I Europa gælder det især Arlas satsning på mozzarella, der i høj grad sælges til netop det professionelle segment.

"Noget af efterspørgslen vendt tilbage i form af øget detailsalg af frossen og frisk pizza, men ikke nok til at opveje tabet fra restauranter og andre steder uden for hjemmet. Eksportpriserne påvirkes ligeledes af forekomsten af amerikansk mozzarella til meget lave priser", lyder det.

Også skummetmælkspulver er som set i de seneste auktions-opdateringer faldet markant - og nærmer sig ifølge Arla sig nu interventionsniveauet på 1,700 Euro per tons. Derimod har sødmælkspulver klaret sig bedre, blandt andet på grund af tørken i New Zealand og at Kina nu er på vej tilbage som køber.

"Smørpriserne holdt sig i starten oppe som følge af en stærk efterspørgsel fra detailhandelen, men i de seneste fire uger er priserne på bloksmør faldet. Som vi har set det andetsteds, er den oprindelige høje efterspørgsel i detailleddet, begyndt at stabilisere sig på et holdbart niveau, højere end normalt, men utilstrækkeligt til at dække nedgangen i mængderne til foodservice", lyder det fra Arla, der igen påpeger, at det hele er usikkert:

"Efter påske ser det ud til, at råvaremarkederne har stabiliseret sig, men udsigterne afhænger både af, hvor lang tid regeringerne fastholder deres forholdsregler og af hvor dyb en recession disse tiltag medfører".

Tilbage på udgangsniveau for året

Med prisreduktionen til nu 248,8 øre/kg i acontopris for konventionel pris - inklusiv såvel tillæg for Arlagården Plus og det noget mindre gængse tillæg på GMO-frit foder - ender Arla tilbage i udgangspunktet for år 2020.

Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods, indikerede ellers ved pressemødet for regnskab 2019, at man forventede positive takter i 2020 og offentliggjorde kort efter en forhøjelse af mælkeprisen for marts med en eurocent. Denne er altså nu igen faldet væk.

Her vil mælkeproducenter fra andre lande - for eksempelvis Storbritannien formentlig se misudeligt til. Især i UK er talrige mælkeproducenter tvunget til at vente i månedsvis på at få deres mælkebetaling. Dette i nogle tilfælde til stærkt reducerede kvoter og priser, som følge af covid-19 og stop for salg til foodservice og restauranter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle