Arla vil selv vælge sine nye økologer

Produktionens størrelse og gårdens beliggenhed bliver afgørende.

Det bliver ikke alle og enhver i Arla Foods, som får lov til at lægge om til økologisk produktion i forbindelse med, at mejeriselskabet nu vil øge den økologiske produktion.

Alt tyder på, at Arla Foods vil udvælge producenter i et eller flere områder, som ligger i en passende afstand fra et mejerianlæg, der forarbejder økologisk mælk. Desuden kan ejendommens størrelse også få betydning.

Det oplyser bestyrelsesmedlem Viggo Bloch, som har kontakten til det økologiske samarbejdsudvalg i selskabet. Udvalget skal komme med input til retningslinjerne til et møde i næste uge, og indstillingen til bestyrelsen skal være klar i slutningen af måneden.

I begyndelsen af august træffer Arlas bestyrelse så den endelige beslutning. Viggo Bloch mener ikke, beslutningen kommer for sent i forhold til tidsfristen for ansøgning om omlægning, som er sat til 1. september:

"Mon ikke de fleste interesserede har lavet beregningerne og gjort sig klart, om de vil omlægge? I hvert fald skal vi ikke haste en beslutning igennem, og det er vigtigt, at vi også hører samarbejdsudvalget," siger Viggo Bloch. Han henviser til, at Arla Foods tidligere har sagt ja til alt for mange økologer og derfor igennem en årrække indvejet meget mere økologisk mælk, end der var brug for.

Det betyder også, at der er økologer i områder af Danmark, for eksempel på Djursland, som aldrig kommer til at levere til den økologiske produktion men må se mælken løbe i det store kar.

Arla udnyttede i begyndelsen af året blot to tredjedele af den økologiske mælk som økologisk. Men i løbet af kort tid er udnyttelsesgraden kommet op på 80, hvilket regnes som noget nær maksimal set i forhold til sæsonudsving og et større forbrug af økologisk drikkemælk sammenlignet med ost og smør. En aftale om salg af fedt til Tyskland medvirker til, at udnyttelsesgraden er øget.

I Sønderjylland, hvor den økologiske produktion er størst, viser en hurtig optælling, at en halv snes konventionelle producenter har interesse for omlægning. Men omvendt er der også økologiske mælkeproducenter som undersøger, om det er bedre at vende tilbage til den konventionelle produktion. Især i de helt store besætninger kan der være problemer med at leve op til kravene om græsning.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle