Automatisering har revolutioneret ydelseskontrollen

Elektroniske øremærker, flytbare mælkemålere og stregkoder er de største fremskridt i ydelseskontrollens historie.

Da ydelseskontrollen startede for 125 år siden, cyklede kontrolassistenterne rundt, udtog prøver, analyserede på stedet og fik to tal ud af det: Mælkeydelse og fedtprocent. Det tog en dags tid, selv om der kun var syv-otte køer, og ofte spiste han med og overnattede på bedriften. I dag afleverer kontrolassistenten mælkemålere, som klarer prøverne mere eller mindre automatisk fra flere hundrede køer, og man får ti gange så mange oplysninger ud af det.

»Kontrolassistenten afleverer 16 automatiske mælkemålere og 200 tomme prøveglas i døren, og så er det ellers overladt til landmanden. I løbet af natten henter laboratoriet Eurofins prøverne, analyserer dem og sender resultatet til kontrolassistenten«, fortæller Uffe Lauritsen, specialkonsulent hos RYK-Fonden.

Automatik

Hvis ikke landmanden selv vil tage prøver, kan han betale RYK for det. Det kræver typisk en mand ekstra under malkningen eller cirka 2 kr. pr. mælkeprøve.

Mælkemålerne forbindes til malkeanlægget og sørger selv for at udtage mælk for hver ko fra dagens malkninger, og i sidste ende udtages en prøve på 25 ml pr. ko.

Samtidig måler mælkemåleren koens ydelse.

»Når man er færdig, udskriver mælkemåleren, der er koblet op på en håndterminal med printer, en strimmel med mælkeydelsen for hver ko«, forklarer han videre.

Automatisering

Næste dag kommer analyserne fra Eurofins, og kontrolassistenten sender dem videre til databasen, som også er forbundet til landmandens managementsystem, så han kan agere på tallene og tilrette fodring og pasning efter resultaterne.

»De største fremskridt fik vi med de elektroniske øremærker, der nu fungerer sammen med de flytbare mælkemålere og stregkoder. Det har øget kapaciteten enormt, så man kan få langt flere oplysninger med«, siger han.

Den udvikling vil fortsætte, mener Niels Henning Nielsen, direktør for RYK.

»Vi ser på, i hvilket omfang vi kan bruge sensorer for eksempel på malkerobotter, altså det landmændene kan måle selv. Når vi ved, at dataene er sikre nok, kommer de til at indgå med de andre oplysninger, vi har«, siger han.

RYK har i dag 65 ansatte, deraf 40 kontrolassistenter, der hver har tilknyttet 40-80 landbrug.

RYK er i dag en erhvervsdrivende fond stiftet af Landbrug & Fødevarer, Kvæg i 2003.

Ud over RYK findes Nibe Kontrolforening, der har valgt at stå udenfor, men samarbejder med RYK.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle