Dronen er fremtidens kvæghyrde

Danskproduceret drone kan identificere kvæg inden for en radius af to kilometer.

Inden for en ganske overskuelig fremtid kan det være slut med de endeløse vandringer efter kvæg på naturarealer.

En danskproduceret drone kan nemlig overflyve et område og identificere kvæg inden for en radius af to kilometer.

Dronen, som er udviklet i et samarbejde mellem Erhvervsakademi Lillebælt, Fastcom og Blue Ocean Robotics, blev fremvist ved et arrangement på Enebærodde på Nordfyn.

Her har ægteparret Jytte Schaldemose og Erik Pedersen en del af deres Galloway-besætning på græs, og særligt Erik Pedersen ser frem til, at opsynet med dyrene bliver lettere.

»Det er en næsten umulig opgave at lede efter en ko med kalv på så stort et areal som her, men med dronen kan vi ret præcist lokalisere dyret og finde det,« vurderer han.

Øremærket sladrer

Forud for fremvisningen var fire af dyrene blevet udstyret med et »tag« på øremærket, som udsender de signaler, dronen bruger til at lokalisere dyret.

Ud over at udvikle dronen, så den eksempelvis kan flyve i længere tid, skal der ifølge opfinderne også ske en udvikling af øremærket.

»I øjeblikket vejer det 18 gram, og det må ikke blive tungere, for så er der en risiko for, at det hænger for meget, og dyret derved bliver irriteret og forsøger at rykke det af,« sagde direktør for Fastcom Mogens Andersen.

En videreudvikling af øremærket kan også betyde, at det bliver muligt at måle dyrets temperatur via øremærket.

»Det vil give os endnu bedre oplysninger om dyrenes tilstand, så vi kan blive i stand til at lokalisere dyr, som måske er i brunst, snart skal kælve eller som er syge,« vurderer Erik Pedersen.

Hurtigere mærkning

Den fynske kvægavler ser dog først og fremmest frem til, at det bliver lettere at finde de nyfødte kalve.

»Af hensyn til lovgivningen skal vi hurtigt sætte øremærker i kalvene, men det er besværligt på mange naturarealer, fordi køerne gemmer kalvene i buskadset og først kommer frem med dem efter to uger. Med dronen bliver det lettere at opspore dyrene,« siger Erik Pedersen.

Han og Jytte Schaldemose har i alt 150 gallowaykvæg fordelt på syv lokaliteter, så en flyvende kvæghyrde er meget kærkommen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle