Flertal sikret for ny model for generationsskifter

Unge landmænd i fremtiden får bedre mulighed for at finansiere generationsskifter og køb af landbrug.

Fra og med 2020 ser det ud til at blive lidt lettere at skaffe finansiering for både landmænd og for andre, der overtager en erhvervsejendom. I denne uge faldt nemlig et flertal med regeringens støtte på plads for indføre en ny sælgerpantebrevsmodel.

Modellen har været undervejs længe og var faktisk allerede med i den tidligere regerings sidste finanslov. Her nåede man dog ikke at gøre modellen til virkelighed, og den nye regering valgte ikke at genfremstille forslaget, selvom pengene var sat af.

Det ville Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliancen til gengæld gerne, og i oktober kunne landbrugsavisen.dk så skrive, at med Konservative og Radikales støtte var der pludselig et flertal med de blå partier udenom regeringen. Dermed var presset lagt på Socialdemokratiet, der først ikke ville melde noget ud.

Men i en pressemeddelelse onsdag kunne skatteminister Morten Bødskov (S) så fortælle, at Socialdemokratiet bakker op om sælgerpantebrevsmodellen.

»Det vil bl.a. give unge håbefulde landmænd bedre mulighed for at komme ind og købe deres første gård – og det kan regeringen kun bakke op om«, lød fra ministeren i pressemeddelelsen.

I grove træk betyder den nye model, at en landmand, der sælger sin gård og hjælper køber med finansieringen i form af et sælgerpantebrev, ikke skal betale skat af hele provenuet med det samme. I stedet kan skatten betales løbende over en 10-årig periode.

Konkret vil det blive muligt at udskyde op til 10 procent af beskatningen af ejendomsavancen.

Glad minister

En en skriftlig kommentar fra Miljø- og Fødevareministeren lyder det bladt andet:

»Det er vigtigt for den grønne omstilling, at der kommer nye generationer ind i erhvervet med nye initiativer og mod og lyst til fremadrettede investeringer. Men at købe et landbrug i dag er en meget stor investering. Med strukturudviklingen i de seneste årtier taler vi ikke længere om et lille familielandbrug, men om en stor bedrift, og en gennemsnitsbedrift har i dag en værdi i omegnen af 50 mio. kr. Som ung landmand er det et beløb, som man ikke bare kan gå ud og låne. Regeringen støtter derfor fuldt ud, det lovforslag om den såkaldte sælgerpantebrevsmodel, der er fremsat i Folketinget«, lyder det fra Mogens Jensen.

Landbruget roser regeringen

Det er utroligt positivt, at der med Socialdemokratiets udmelding nu er samlet et bredt flertal for den nye model for beskatning af sælgerpantebreve, siger Lone Andersen, viceformand i L&F.

»Det er et af de vigtige værktøjer til at løse udfordringerne med generationsskifter. Derfor er der al mulig grund til at rose såvel regeringen som de partier, der har kæmpet og støttet op om vores sag«, siger hun.

»Sælger løber en langt mindre risiko, køber får lettere ved at skaffe den sidste del af finansieringen, og modellen betyder kun meget små omkostninger for statskassen«, siger viceformanden.

Hun vurderer, at den nye skattemodel vil gøre landbruget langt mere selvhjulpet i forhold til at få tøet op for de fastfrosne generationsskifter. Initiativet indebærer et mindreprovenu på 70 mio. kr. i 2020 og 15 mio. kr. i varig virkning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle