Ingen diskussion: Pernilles og Marks køer skal på græs

Dyr på græs er et must, mener Pernille og Mark Hausted, som har planer om hjertemælk, økologi og sæsonkælvning.

Køerne, kvierne og kalvene skal på græs. Det står ikke til diskussion. Det er godt for sundheden, bondens øje og indtjeningen.

Det mener Pernille og Mark Hausted, som er nyetablerede mælkeproducenter med 55 årskøer af jersey-racen.

Få dage efter overtagelsen tilmeldte de sig hjertemælk niveau 2, fordi de allerede nu indfrier kravet om afgræsning.

At lægge om til økologi er de heller ikke afvisende over for.

»Spurgte du for 10 år siden, havde jeg sagt nej, men efter at have arbejdet på en økologisk kvæggård har jeg set, at sundheden forbedres, når dyrene kommer ud. Økologien krøb længere ind under huden, end jeg regnede med«, konstaterer Mark Hausted.

Samle kælvningerne

Det unge landmandspar overvejer ligeledes at samle kælvningerne, så køerne kælver i løbet af en måned eller to fremfor nu nogenlunde året rundt. Det vil give stordriftsfordele ved foderindkøb og fodringsplanlægning, og samtidig kan der blive plads til at holde ferie i den periode, hvor køerne ikke skal malkes.

Der er 56 køer i stalden og når fire kraftfoderautomater pilles ned, kan der være fire mere.

»Det kan man vist kalde kontrolleret vækst«, siger Mark Hausted med et grin. At udvide op til 75 køer overvejes også, men så skal staldindretningen tænkes om.

For at gøre klar til udvidelsen og samtidig mindske antallet af fødte jersey-tyrekalve er insemineringsplanen tilrettet, så alle køer og kvier insemineres med kønssorteret sæd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle