Klimagevinst fra biogas retur til landmanden

Hvis landbruget ikke godskrives for biogassens klimagasreduktion, kan klimamål ikke nås.

Vi skal ikke længere forære gyllen væk. Vi er et helt andet sted end for 20 eller bare for fem år siden, hvor det mest af alt drejede sig om at komme af med gyllen«, siger næstformand i L&F, Thor Gunnar Kofoed, der netop har overtaget næstformandsposten i brancheorganisationen Biogas Danmark efter Kristian Gade, der hidtil har repræsenteret L&F.

»Med kravene til reduktion i udledning af klimagasser er gyllen lige pludselig blevet meget mere værd, og vi er nødt til at sikre os, at det er landmændene, der godskrives for klimagevinsten. Det er både rimeligt og nødvendigt, for ellers kan vi ikke opfylde kravene om reduktion«, siger Thor Gunnar Kofoed.

Få hjælp til kontrakter

Når L&F er så optaget af at sikre landmændenes ret til klimagevinsten, er det, fordi gylle og halm er de helt afgørende elementer i at opnå Danmarks ønskede klimagasreduktion. Men så længe biogasanlæg sælger klimacertifikater til tredje part, og landbruget heller ikke bliver godskrevet for de klimacertifikatværdier, er landbruget ikke i nærheden af at kunne opnå kravet om at være klimaneutralt i 2050.

»De kontrakter, som landmænd indgik for 10-15 år siden, var sådan set i orden på det tidspunkt. Men i dag vil jeg anbefale alle landmænd, hvis deres leverandørforening står for at skulle indgå en kontrakt, at kontakte Seges. Her kan man få råd og vejledning om, hvordan man bedst sikrer sig imod at blive fanget på det forkerte ben og står med en aftale, hvor det hele er foræret væk, og landmanden kun står tilbage med en lang næse«, siger Thor Gunnar Kofoed.

Landmænd som ejere

I Seges arbejder man i øjeblikket på højtryk med at udvikle et program, der kan værdisætte gyllen, så landmanden får mest muligt ud af den. En opgave, der vanskeliggøres af, at der er et virvar af uigennemskuelige kontrakter, ejerforhold og klimacertifikater.

»I L&F så vi gerne, at landmænd skal eje en større del af biogasanlæggene. Så ville det være meget mere enkelt at sikre, at klimagevinsterne ikke røg ud af erhvervet. Jeg ved godt, at landmænd ikke har haft økonomi til det i nogle år, men nu, hvor økonomien har været i bedring, er der muligheder«.

I L&F arbejder man også på at få ændret tilskuddet til biogas, så det flyttes fra mængden af produceret gas til mængden af klimagas, biogassen fortrænger.

Faktaboks

Biogas kan ende med at erstatte naturgas:

  • Biogas opgraderes typisk ved, at man fjerner gassens CO2-indhold, hvorefter metanindholdet pumpes ind i gasnettet. Dermed erstatter biogassen naturgas.
  • Foreningen Biogasbranchen anslår, at vi frem til 2050 vil se en heftig stigning i biogasproduktionen i Danmark, og at al naturgas er erstattet af biogas i 2040. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle