Landbrugsreform åbner motorvej for milliarder til landdistrikter

Lavere støtte, mere konkurrenceforvridning og masser af nyt bureaukrati. Det er nogle af tidslerne for danske landmænd i reformen af EUs landbrugspolitik, som faldt på plads onsdag.

Halvandet års forhandlinger om EUs fælles landbrugspolitik frem til 2020 kulminerede onsdag med en reformaftale, som alle EUs institutioner - Kommission, Europa-Parlament og Ministerråd har tilsluttet sig.

Og selvom der set med danske øjne ikke skete de store dramatiske ændringer i de sidste dages intense forhandlinger i Luxembourg og Bruxelles, er slutresultatet ikke noget at råbe hurra for, set med dansk landbrugs øjne.

»De store linjer i reformen har ligget fast i ganske lang tid, men helt overordnet må vi sige, at de linjer, der nu er lagt ud, fører til mere konkurrenceforvridning og flere regler og bureaukrati. Til gengæld kan vi glæde os over, at vi har fået et godt resultat i forhold til mælkeproducenterne, som slet ikke bliver ramt så hårdt af den interne udjævning af landbrugsstøtten, som Kommissionen havde lagt op til i sit oprindelige forslag,« siger Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer.

Forvridning

Et af de elementer i landbrugsreformen, der vækker størst bekymring i Landbrug & Fødevarer, er den nye »søjlefleksibilitet«, som betyder, at medlemslandene kan overføre op til 15 pct. af midlerne i den direkte støtte til landdistrikterne i den såkaldte søjle 2. Og omvendt. Ordningen bliver uden den bremse, som et krav om national medfinansiering ville have givet.

»Det er et felt, hvor man kan flytte rigtig store midler væk fra landmændenes bundlinje. Det kan give stor konkurrenceforvridning, hvis man benytter sig af det herhjemme men ikke i andre lande,« siger Niels Lindberg Madsen.

Andre reformpunkter, som giver forskelsbehandling og vil kunne forvride konkurrencen mellem landene i Europa, er den grønne komponent, hvor Danmark tilsyneladende ikke får godskrevet danske særregler som gørningsregnskaber, kvælkstofnormer og efterafgrøder. Og nye vedtagelser om koblet støtte, hvor lande, som i forvejen udbetaler megen støtte koblet, får lov til at koble meget også fremover.

Endelig frygter Landbrug & Fødevarer generelt endnu mere bureaukrati, den grønne komponent, beskæring af høj støtte, og nye regler med negativliste for lufthavne m.v.e

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle