Nye rutiner fjerner to tredjedele af medicinforbruget til smågrise i konventionel besætning

Et medicinforbrug tæt på grænsen til gult kort blev sendt til tælling samtidig med, at effektiviteten er fastholdt.

Lige siden dyrlæge Nicolai Weber, LVK, for et års tid siden første gang kom i Klaus Winther Pedersens besætning, har medicinforbruget i smågrisestalden været i centrum. I begyndelsen var forbruget tæt på 28 ADD (gennemsnitlige daglige doser), der er grænsen for gult kort. Derfor inviterede Nicolai Weber Elisabeth Okholm, VSP, med på et besøg. Sammen pløjede de alle behandlingsrutiner igennem og fandt i fællesskab med ejer og driftsleder Henriette Petersen frem til, at de med få ændringer kunne reducere forbruget kraftigt.

"Før behandlede vi mod luftvejsinfektion med medicinblanderen i fire-fem dage ud af 14 dage til hele toklimastalden," forklarer Henriette Petersen. Toklimastalden kører kontinuert, så der var altid både nyindsatte og ældre grise i stalden.

Første skridt var at droppe medicinblanderen og gå over til manuel tildeling af medicinen i langtrug. På denne måde er det kun syge grise der får medicin.

"Nu får stierne med de nyindsatte grise medicinen tildelt manuelt i langtrug. Til gengæld slipper de andre i sektionen for medicin," siger driftslederen.

Selvom det har givet hende lidt mere manuelt arbejde, er hun godt tilfreds med, at medicinen kommer til gavn. Der var nemlig også et stort spild fra drikkeniplerne, så langt fra alt medicin er faktisk havnet i grisene.

For at få smågrisene til at drikke medicinen giver hun en spand vand med sukker samtidig med medicinen.

"Når de får sukker samtidig med medicinen, glider det ned," siger hun.

Kighoste

Et andet emne, Nicolai Weber og Elisabeth Okholm kom ind på, var kighoste (bordetella). I perioder er kighoste et problem både i farestalden og i den kontinuerligt drevne toklimastald. Efter en indsendelse til laboratoriet blev det besluttet at starte behandling mod sygdommen.

"Ud over disse tiltag har vi fået et nyt oliefyr, så vi kan holde en mere konstant varme i staldgulvet, og vi har fået tjekket ventilationen," siger driftsleder Henriette Petersen.

Tilsammen har ændringerne betydet, at der nu er enkelte hold, som slet ikke har behov for medicin i smågriseperioden.

Underbehandling?

Nicolai Weber har øje for, om det store fald i medicinforbruget betyder, at der er dyr som ikke bliver behandlet.

"Det mener jeg ikke er tilfældet. Tværtimod mener jeg, velfærden er højere end for et år siden, men man skal være opmærksom på risikoen for, om en besætning underbehandles for at undgå et gult kort," lyder erfaringen fra dyrlægen.

Han ser udviklingen i besætningen som et bevis på, at man med antibiotika-manualen i hånden kan reducere medicinforbruget, når viljen hos ejer og driftsleder er til stede.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle