Nyt værktøj kan beregne økonomien i krydsningskvier og -stude

Fra årsskiftet er aflivning af spædekalve ikke længere muligt. Derfor arbejdes der med løsninger på, hvordan mælkeproducenterne fremadrettet kan afsætte de kalve, der ikke skal indgå i egen produktion. En af mulighederne er at opdrætte krydsningsdyr i en ekstensiv produktion. Der er dog mange faktorer, der afgør, om det er optimalt. Derfor har Seges lanceret et nyt værktøj, der gør det muligt at bedømme potentialet i opdræt af krydsningsdyr på bedriften.

Muligheder for afsætning og tilskud

De økonomiske forudsætninger for en ekstern produktion af krydsningskalve er i dag udfordret, men det kan ændre sig. Kødet fra produktionen er det røde oksekød, der efterspørges af mange, og det vil kunne erstatte importeret kød, når antallet af kalve til afsætning stiger efter årsskiftet. Der arbejdes således på nye afsætningskoncepter, der gør denne produktion mere attraktiv. Samtidig arbejdes der på at få inkluderet de lidt ældre krydsningskvier i slagtepræmieordningen. Allerede nu er det dog vigtigt at indtænke andre tilskudsmuligheder, f.eks. hvis dyrene kan afgræsse arealer med høj naturværdi.

Overvej strategien og kapacitetsomkostninger

Der kan være mange grunde til at overveje at opfede krydsningsdyrene. Det er dog vigtigt at vurdere de kapital- og kapacitetsomkostninger, produktionen medfører. De bedriftsspecifikke forhold er meget forskellige og er helt afgørende for økonomien. Hvis der for eksempel er adgang til egnede arealer, bygninger, der alternativt ikke er værdiskabende, tilsyn og pasning, der passer ind i andre arbejdsgange etc. Det kan være forhold, som er til stede på egen bedrift, men det kan også være en kollega, der kunne være interesseret i at færdigfede dyrene.

Inden der vælges en avlsstrategi, der er afgørende for den fremtidige afsætning af dyr, er det vigtigt at finde den løsning, der på egen bedrift giver den bedste økonomi. Det er både vigtigt for mælkeproducenten og den eventuelle aftager. En stabil afsætning af de kalve, der ikke skal indgå i mælkeproduktionen, kan kun opnås med den rigtige strategi og de rigtige forudsætninger for driften. De rigtige synergier kan være det, der skaber en rentabel produktion og løser et akut problem i mælkeproduktionen.

Enkel beregning med nyt værktøj

Med Seges’ nye værktøj er det muligt at regne på økonomien i henholdsvis ekstensiv kvie- og studeproduktion - både med jersey og tung race. Når forudsætningerne er indtastet, vises restbeløb pr. dag markeret med et ’trafiklys’: Grøn: Du tjener din ejeraflønning dobbelt hjem. Gul: Du får en del af din ejeraflønning eller lidt mere. Rød: Ingen ejeraflønning og muligvis underskud.

Modellen kan på en enkel måde justere på de bagvedliggende forudsætninger, så tallene passer til de kalve, gården producerer. Der er indlagt forudsætninger i modellen, der regner på både jersey og tung race til en ekstensiv kvie og studeproduktion uden, at det kræves, at man selv skal finde og tage stilling til nøgletal for at få en indikation af resultatet. Det er dog så fleksibelt at justere, at det hurtigt kan ændres til egne forudsætninger.

Find det nye værktøj på landbrugsinfo ved at søge på ’Værktøj til at beregne økonomien i krydsningskvier og -stude’.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle