Pesticider er blevet et varmt emne

Nye fund af pesticider og tale om børnecancer har øget den politiske opmærksomhed.

Der har altid været tilhængere og modstandere af pesticider til landbruget, men den seneste tid har de krydset klinger oftere og oftere. Det er også blevet et emne, hvor politikerne kan markere sig.

For mindre end en måned siden dukkede en historie om sammenhængen mellem pesticider og cancer hos børn op. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) lagde ikke skjul på, at han var klar med forbud, hvis der var nogen fare på færde. Foreløbig har ministeren nedsat en arbejdsgruppe, der følger situationen. Dette viste sig, at der endnu ikke forelå et færdigt stykke forskning på emnet.

I forrige uge dukkede en ny sag op. Ingeniøren skrev om pesticidmareridtet, fordi antallet af pesticidfund i drikkevand er femdoblet på et år. 95 gange fik forbrugerne vand med pesticidrester over grænseværdien i 2017 ifølge en undersøgelse, GEUS har lavet for miljøstyrelsen. I 2016 var det kun 17, som også var niveauet i årene forud. Også under grænseværdien var der flere fund end tidligere.

En dårlig historie for landbruget, men også en historie, der har en forklaring, der ikke er helt så drastisk, som det umiddelbart lyder.

79 af de 95 tilfælde, hvor var pesticider over grænseværdien i drikkevandet i de danske vandhaner sidste år, skyldes nedbrydningsprodukter fra chloridazon, i 76 af tilfældene desphenyl-chloridazon, et middel, man ikke tidligere har undersøgt for, og som har været forbudt siden 1997. Ærgerligt nok, men også logisk, at jo mere man måler, og jo mere man måler for, des mere finder man også.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle