Planteavlere frygter koks med nyt it-system

NaturErhvervstyrelsen skal have nyt it-system til ansøgning om enkeltbetalinger klar om 14 dage.

Af Karsten Himmelstrup

Et nyt it-system i NaturErhvervstyrelsen skal allerede fra 1. februar styre ansøgningerne om enkeltbetalinger.

Men formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion, Torben Hansen frygter, at systemet ikke bliver klar.

Derfor har han nu sammen med direktør Carl Åge Pedersen, Videncenter for Landbrug, Planteproduktion, sendt endnu et brev til styrelsen for at understrege, at alle ressourcer skal sættes ind på, at systemet bliver klar. Et første brev og ikke mindst svaret fra NaturErhvervsstyrelsen har ikke været beroligende, og konsekvensen af et it-koks kan blive meget store ekstra omkostninger på rådgivningscentrene og for landmændene:

»Belært af erfaringerne fra nye systemer omkring husdyrgodkendelsesordningen og sidst godkendelse af pesticider, som begge blev forsinkede, frygter vi, at det går galt igen. Det vil lave meget store huller i økonomien, at 300 til 500 planteavlskonsulenter samt masser af landmænd blot må vente og ikke kan komme videre med systemet. En udskydelse vil betyde, at vi rykker ind i dyrkningssæsonen, hvor vi jo bruger tid på alt andet,« siger Torben Hansen.

Ikke overfølsomme

Han forklarer, at ændringen også omfatter et nyt elektronisk fuldmagtssystem, som i sig giver meget ekstra arbejde til landmændene.

»Nu skal der sættes ressourcer ind på, at det fungerer. Man kan sige, at vi er overfølsomme, men det er altså ikke nok at melde ud, at de værste problemer bliver løst eksempelvis i løbet af en uges tid. Vi har budt ind, men vi har ikke deltaget i så mange testkørsler, som vi kunne ønskes os,« siger Torben Hansen.

Han forklarer, at systemet til husdyrgodkendelser gav store problemer. Når det gælder pesticidregnskabet, kom en mindre end planlagt udgave af systemet til at fungere tre måneder senere end planlagt, forklarer han.

»Når der stilles krav til os, vil vi også stille krav til dem. Det må være gensidigt,« siger Torben Hansen.

Vi bliver klar

Ole Heinager, NaturErhvervstyrelsen, er vicedirektør med ansvar for arealstøtte, og han tror på, systemet virker 1. februar:

»Vi sender ikke sådan et system i luften, uden at det virker. Vi har gennemført tests af systemet og lavet stress-test, og vi arbejder på, at det bliver klar. Selvfølgelig vil der være børnesygdomme, som skal rettes, men det tror jeg på, vi kan hjælpes ad med,« siger Ole Heinager.

khi@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle