Vi har praktikpladser nok - kom med ind i landbruget

Der er brug for elever til at drive landbruget fremad. Skolerne har ledige pladser, og landbruget mangler uddannet arbejdskraft.

Hvordan vurderer du situationen?

Vi mangler ikke praktikpladser. Faktisk kan vi, modsat mange andre erhvervsuddannelser, give praktikpladsgaranti. Vi har 25 - 30 tomme pladser bare her på Dalum Landbrugsskole, som er en af landets største. Der er mangel på arbejdskraft i landbruget, og vi har rigtig mange gode landmænd, der gerne vil være med til at uddanne de unge ude på praktiksteder. Det er en rigtig træls situation for branchen. Det er fint, at vi klarer noget af den manglende arbejdskraft med udlændinge, men vi skal også have gedigne danske unge uddannet. I 2030 vil man mangle 2.200 faglærte landmænd, hvis der ikke gøres noget.

Hvad gør landbrugs- skolerne for at vende udviklingen?

Vi sætter fokus på rekruttering sammen med Landbrug & Fødevarer, vi er aktive på de social medier, hvor de unge er. Vi fortæller de gode historier, blandt andet ved at besøge nuværende elever i praktik og færdiguddannede landmænd, hvor man ser, hvordan dagligdagen former sig. Og heldigvis viser de nyeste tal, at der er en lille stigning i unge, der starter på en landbrugsuddannelse. Selv på produktionsleder- og agrarøkonomlinjerne er der lidt flere elever nu.

Hvad er de største udfordringer?

Der er to store udfordringer. I 2015 fik vi en ny reform, hvor du skulle have 02 i dansk og matematik for at komme ind. Det gav desværre et dyk i antallet af tilmeldinger. Samtidig vælger flere og flere unge gymnasiet tilskyndet af forældrene og kammerater, som har en kæmpe indflydelse på den uddannelsesretning, de unge vælger. Derfor er godt, at vi i dag har både EUD og EUX linjerne, som giver mulighed for at tage en god traditionel landbrugsuddannelse og supplere med gymnasiefag. Nu er optaget heldigvis steget igen, formentlig på grund af muligheden for at vælge EUX.

Er der for mange skoler?

Nej, absolut ikke, vi kan ikke tåle at være færre. Der er syv tilbage af de gamle landbrugsskoler, der alene udbyder landbrugsuddannelser. Der er i alt 11 skoler, som er med i Foreningen for Danske Landbrugsskoler - og der er i alt 16 steder, der udbyder landbrugsundervisning. Grundskoleforløbet er fødekæden for hele uddannelsen, så det er rigtig vigtigt, at der ikke er for langt mellem skolerne. De unge vil ikke køre 150 km for at starte på uddannelsen, og derfor skal der være skoler over hele landet.

Samarbejder skolerne nok?

Både ja og nej. Der er et godt og velfungerende samarbejde blandt de 11 skoler i Foreningen af Danske Landbrugsskoler, hvor vi prøver at støtte og inspirere hinanden, men vi kan altid blive bedre. Vi er individuelle skoler, og selvfølgelig er der forskel på, hvordan skolerne griber udfordringen an.

Hvor kommer de unge fra?

Før fik vi mange landmandsbørn, de er i mindretal i dag. Ca. 1/3 kommer fra landbrug, 2/3 kommer alle andre steder fra. Det giver så en opgave for vores praktikværter, tidligere var eleverne ”halvt uddannede”, når de kom i praktik, nu skal de i højere grad oplæres af praktikværten, som i øvrigt tit bliver anbefalet af tidligere elever, så er det en stor fordel at have en god anbefaling fra en tidligere elev.

Hvordan tager I klima- debatten ind i undervisningen?

I virkeligheden har vi jo på forskellig måde undervist i miljø og bæredygtighed i mange år – herunder også klima. Her på Dalum gør vi det ved at undervise i FNs 17 verdensmål.

Hvordan forholder I jer til økologi?

Ifølge bekendtgørelsen skal vi undervise i økologi og det er da også helt naturligt, selv om det stadig kan hidse nogen op. Efterspørgslen efter økologiske varer er voksende, og selvfølgelig skal dansk landbrug kunne levere.

Faktaboks

Uddannelsesvision for rekruttering:

  • Fælles mål for L&F og landbrugsskolerne:
  • Der skal uddannes 200 uddannede agrarøkonomer årligt, hvilket er tæt på en fordobling i forhold til antal optagne i 2018.
  • Der er behov for et løft på 230 flere udlærte landmænd årligt i gennemsnit. Det kræver en stigning årligt på 4,5 pct. svarende til 880 landmænd årligt senest i 2026 og 1.055 i 2030.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle