Biogasformand: Det er tudetosset med CO2-afgift på biogas

Det er kritisabelt, at regeringen ikke vil fritage biogas fra CO2-afgifter i nyt skatteudspil. Det strider mod melding i andet udspil fra regeringen, mener Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

Biogas har i den grad været i centrum i den forgangne uge på Christiansborg.

Et flertal i Folketinget har erklæret sig klar til at øge produktionen af biogas. Senest skete det tirsdag, da regeringen præsenterede et udspil, som har til formål at gøre Danmark fri af russisk gas. Hos brancheorganisationen Biogas Danmark er man naturligvis begejstret for udsigten til øget fokus på biogas. Men der er langt fra kun roser til overs.

På et pressemøde d. 20. april i forbindelse med præsentationen af regeringens grønne skattereform hældte klimaminister Dan Jørgensen (S) et ønske fra biogasbranchen om at fritage biogas fra CO2-afgifter af brættet.

- Vi kommer til at give biogassektoren bedre økonomiske incitamenter, end den har i dag, da vi vil fremrykke nogle udbudsrunder, så de tidligere kan få et større tilskud til at øge produktionen. Det er det, som vi mener, at det på nuværende tidspunkt vil være nok, sagde Dan Jørgensen.

På pressemødet lød det fra Dan Jørgensen, at man i øvrigt bruger over 10 milliarder kroner i årene, der kommer, til at støtte biogassektoren.

- Al respekt for, at man som sektor gerne vil have endnu flere penge, men jeg tænker, at en journalist lige så godt kunne vælge at stille et andet kritisk spørgsmål, om det ikke er ganske mange penge at støtte en sektor med. Svaret er ja, men det vælger vi at gøre med åbne øjne, sagde ministeren.

Helt misforstået

Ifølge Henrik Høegh hænger meldingen fra Dan Jørgensen i forbindelse med den grønne skattereform overhovedet ikke sammen med de meldinger, som kom i regeringens udspil fra dagen før.

- Vi er glade for, at man vil booste biogasproduktionen, så vi hurtigst muligt gør os fri af russisk gas, siger han, og tilføjer så:

- Men vi forstår ikke, at biogas leveret gennem biogasnettet skal pålægges samme CO2-afgift som sort energi. Det er simpelthen tudetosset, siger han.

Fra Henrik Høegh lyder det, at regeringen kunne spare på støtten til biogas, hvis man lod være med at opdrive CO2-afgiften.

- Der forestår et kæmpe politisk arbejde på at få løst det her, siger han.

Risiko for lækage

En CO2-afgift på biogas øger ifølge Henrik Høegh risikoen for lækage. Altså arbejdspladser, der rykker fra Danmark til udlandet.

- Mejerier, der producerer mælk i Sverige og Tyskland, skal ikke betale CO2-afgift på deres biogas, men det skal Arla, siger Henrik Høegh.

Han kalder regeringens melding i forbindelse med udspillet til den grønne skattereform for "en spand koldt vand" oven på den seneste tids ellers særdeles positive politiske udmeldinger i forbindelse med biogas.

- Det virker nærmest som om, at der er nogle, der ikke helt har forstået, hvordan det her hænger sammen, lyder det fra biogasformanden.

Ifølge skatteminister Jeppe Bruus vil regeringen gerne levere en CO2-afgift, der dækker alle sektorer, og som er så simpel som mulig.

Faktaboks

Grøn skattereform

  • Regeringen foreslår, at CO2-afgiften skal være 750 kr. pr. ton CO2 for de virksomheder, som ikke er omfattet af EUs kvotehandelssystem.
  • Ifølge regeringen vil udspillet mindske udledningen med 3,7 millioner ton CO2 frem mod 2030.
  • Nogle firmaer får ekstra rabat, så afgiften kun lyder på 100 kroner. Det tæller blandt andre Aalborg Portland og Rockwool.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle