Blå partier: Venstres U-vending om mink er et stort tillidsbrud

Venstre dropper krav om advokatvurdering af statsministers ansvar i Minksagen. Et tillidsbrud, siger Støjberg.


Det er "et meget, meget stort tillidsbrud", at Venstre dropper partiets krav om at få en advokatvurdering af fungerende statsminister Mette Frederiksens (S) ansvar i Minksagen.

Det siger Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, til TV 2 News søndag eftermiddag.

- Det her er et enormt tillidsbrud i forhold til den danske befolkning og først og fremmest minkavlerne og deres familier, siger Støjberg.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen trådte søndag eftermiddag ud fra Marienborg, hvor der er regeringsforhandlinger.

Her fortalte han, at det krav, Venstre tidligere har haft om at få uvildige advokater til at undersøge, om Mette Frederiksen kan stilles retligt til ansvar for sin ageren i Minksagen, er droppet.

Ellemann-Jensen medgiver, at det er et løftebrud.

- Ja, fordi det er klart, at jeg gik til valg på noget andet, siger han.

Også Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, er ærgerlig over udviklingen, som han kalder "politik, når det er værst".

- Nu er jeg bekymret for, at man også kommer om lidt og siger, at hele FE-sagen vil man heller ikke undersøge, siger han til TV 2 News.

FE-sagen omhandler læk statshemmeligheder. En hjemsendt chef for Forsvarets Efterretningstjeneste er tiltalt for at have røbet statshemmeligheder. Ifølge flere medier har spionchefen blandt andet talt om et hemmeligt kabelsamarbejde med USA.

Også Lars Løkke Rasmussen, der er politisk leder for Moderaterne, sagde inden valget, at partiet ønskede en advokatvurdering af statsministerens ansvar i Minksagen. Han gik tidligere søndag tilbage på den melding.

Løkke har blandt andet sagt, at man ikke kan starte et regeringssamarbejde med en juridisk undersøgelse af statsministeren.

I stedet siger både Løkke og Ellemann-Jensen, at der bør sættes et værdigt punktum i sagen. Det sker ifølge de to partiledere ved at minkavlerne får udbetalt deres erstatning hurtigere, end det er tilfældet i øjeblikket.

Det er dog ikke nok til at reparere tilliden, mener Inger Støjberg.

- Man køber jo ikke tillid via en check. Det er noget, man vinder hos folk, siger hun til TV 2 News.

Også Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige, er utilfreds med Løkkes og Ellemanns ageren.

- Der, hvor jeg kommer fra, er en aftale en aftale, siger hun og beskylder Løkke og Ellemann-Jensen for hellere at ville have ministerbiler end at holde deres ord.

Søndag eftermiddag siger Vanopslagh, at partiet ikke kommer til at indgå i den kommende regering, og at han "ikke har fantasi til at forestille sig", at Liberal Alliance bliver støtteparti for en kommende regering.

Fire partier forhandler endnu om at danne en regering. Det er Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne og De Radikale.

/ritzau/

 

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle