BMG-opgør for landsretten: Landmænd gør krav på deres oplagte korn

En principiel sag om retten til oplagt korn er for Vestre Landsret onsdag.

Det er over tre år siden, at kornhandelsselskabet BMG pludselig gik konkurs, da en nu tidligere direktør blev afsløret i årelang manipulation af regnskaberne, men det retslige efterspil er langt fra forbi.

Onsdag formiddag er en sag om 179 ton oplagt korn nemlig for Vestre Landsret.

En række landmænd har sagsøgt konkursboet efter BMG, for efter konkursen ventede der dem en grim overraskelse - det oplagte korn, de troede, de kunne hente i konkursboet, viste sig nemlig at være solgt.

Tre landmænd har derfor anlagt retssag mod konkursboet, der har afvist landmændenes krav om at få godtgjort deres tab for det oplagte korn.

En af dem er Kristian Søberg, der er landmand ved Harlev. Han havde 179 ton korn oplagt ved BMG ved konkursen, og sagsøger nu konkursboet for at få udleveret kornet eller for at få udbetalt 363.000 kroner.

Det er hans sag, der først er blevet kørt som en prøvesag ved Retten i Randers, og nu er endt i Vestre Landsret, da Kristian Søberg ankede dommen fra byretten, der frifandt konkursboet for landmandens krav.

- Jeg fik lagt kornet op, fordi jeg ikke havde plads til det selv. Målet var ikke nødvendigvis at sælge det, men at hente det igen, når jeg skulle bruge det til grisene. Det har jeg gjort før, har Kristian Søberg, der ikke var klar over, at hans korn ikke lå hos BMG, tidligere fortalt til Landbrugsavisen. 

Han har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere, før der ligger en dom fra landsretten.

De tre landmænd mener at have separatistret til det korn, der befandt sig i BMG’s lagre på konkurstidspunktet – og altså har ret til at få kornet godgjort uafhængigt af de øvrige kreditorer.

Landmændene, der hver især tabt nogle hundrede tusinde kroner på de oplagte varer, kalder sagen for "principiel".

- Vi mener jo, at når man har indgået en aftale om oplægning af korn, har man lejet et lager. Der er ikke indgået købsaftale. Du kan ikke få dit eget korn igen, men en tilsvarende mængde, hvilket jo også står i foderstoffernes egne betingelser, siger en af de andre landmænd Glen Nikolajsen, der tabte oplagt raps i BMG-kollapset.

Kunne frit sælge oplagt korn

Advokat Torben Korsager er udpeget som en af tre kuratorer af skifteretten til at rydde op i BMGs udeståender.

Ifølge ham er det både konkursboets og byrettens opfattelse, at der i kontrakten står, at BMG kunne disponere over det oplagt korn - og altså ikke var forpligtet til at bevare kornet som oplæg, men frit kunne sælge det.

- Der var ikke noget af Søbergs korn i konkursboet, og så kan han heller ikke få noget udleveret. Det var blevet solgt af BMG før konkursen, har Torben Korsager tidligere forklaret.

Det betyder, at landmændene må melde deres krav til konkursboet på linje med de andre kreditorer. 

Det er det slagsmål - om de tre landmænd har ret til godtgørelse for deres oplagte korn - som landsretten skal afgøre.

Ifølge kreditorinformationen udsendt af konkursboet forventer man dom og endelige afgørelse for de tre landmænds sager i løbet af sommeren.

Lige nu er der samlet over 20 millioner kroner sammen i boet, der dog først skal dække omkostningerne ved at gøre boet op. Til sammenligning er der krav fra kreditorer på næsten 200 millioner kroner, og dermed vil der formentlig ikke være nok til alle kreditorerne.

Advokat for konkursboet Torben Korsager ønsker ikke at kommentere udfaldet i landsretten.

- Konkursboet afventer udfaldet af sagen i landsretten og har ikke yderligere kommentarer, skriver han i en skriftlige kommentar.

BMG gik konkurs efter der blev opdaget uregelmæssigheder og den tidligere direktør og medejer Jens Møller Lund kunne manipulere selskabets regnskaber. 

Ud over sagen mod BMGs konkursbo fra de tre landmænd, kører der sideløbende en sag anlagt af konkursboet mod den tidligere ledelse og revisor, samt en sag mellem den tidligere ledelse og Spar Nord Bank. Alle tre sager skal sambehandles hos Retten i Randers til efteråret.

Faktaboks

BMG-sagen med dens mange udløbere

Det var et chok for både virksomhed og kunder, da BMG pludselig kollapsede, fordi den ellers velansete ejer Jens Møller Lund havde begået manipulationer i kornhandelsselskabets regnskaber.

  • Januar 2019: En torsdag i januar dukkede nogle forhold op i BMG-regnskaberne, der krævede undersøgelse. Hurtigt stod det klart, at ejer og direktør Jens Møller Lund havde manipuleret i regnskaberne for Randers-selskabet. Han blev søndag bortvist, kort før der blev udsendt orientering til kunder og presse. Mandag 28. januar blev selskabet erklæret konkurs efter egen begæring.
  • Februar 2019: Efter konkursen melder en hel række af landmænd sig hurtigt som kreditorer i boet efter BMG. De har tabt flere hundrede tusinde kroner, enkelte millioner, på konkursen. Udsigterne til at få dækket tab er dog ringe, melder kuratorerne, Søren Christensen Volder og Torben Korsager.
  • Januar 2021: Efter næsten to års efterforskning kunne Østjyllands Politi melde, at de har sigtet flere personer i BMG-sagen. Jens Møller Lund erkendte hurtigt, at han havde manipuleret i regnskaberne og undskyldte for konsekvenserne. Det er dog ikke det samme som at erkende sig skyldig i at have overtrådt straffeloven. Sagen efterforskes stadig.
  • Efteråret 2022: Ifølge kuratorerne i konkursboet fik Jens Møller Lund alt for frit spil som superbruger og ansvarlig for regnskaberne i BMG. Kontrollen fra revisor og bestyrelse var for slap - og det medførte i 2020, at de og også bankforbindelsen Spar Nord anlagde erstatningssager mod revisor og bestyrelse. Sagerne er først berammet til at foregå i efteråret 2022. Vinder konkursboet sagerne om ansvar, vil provenuet fra retssagerne gå til betaling af kreditorernes tilgodehavender. Lige nu er der samlet over 20 mio. kr. sammen i boet, der dog først skal dække omkostningerne ved at gøre boet op. Til sammenligning er der krav fra kreditorer på næsten 200 mio. kr.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle