Norsk landmand: "Hos os er korn nærmest et biprodukt"

I Kleppe i Norgen, går de ikke så meget op i udbyttet af korn. Her er det halmen der er vigtig.

Den norske landmand Leif Harbo tog forleden sin 2-årige søn Aron med i marken, da hans svoger skulle høste vårbyg.
 
"Min svoger er landmand, ligesom jeg, og driver et svinebrug. Han har sået vårbyg udelukkende for at kunne få strøelse til sine svin. Her i denne del af Norge er det lidt omvendt. Her er det halmen, der har høj værdi, og kornet bliver for mange næsten et biprodukt. Udbyttet i de seks hektar vårbyg, han lige har høstet, var katastrofalt dårlig og lå under fire ton pr. hektar. Men det det gav en god mængde halm af prima kvalitet, så vi smiler alligevel", fortæller Leif Harbo.

Drømme om at øge produktionen

Leif Harbo bor sammen med sin kone Astrid og deres tre børn, Johanne, Hanna og Aron i det sydlige Norge i byen Kleppe, som ligger nær Stavanger. Her har han en lille mælkeproduktion og driver ved siden af en maskinstation.
 
"Jeg producerer omkring 200 ton mælk om året, som sælges til Tine Mejeri. Jeg ville gerne en gang i fremtiden øge produktionen, men afventer laverer priser på mælkekvoten. Så lige nu holder vi det, som det er, og så fokuserer jeg mere på maskinstationen", siger Leif Harbo.
 
I den del af Norge, hvor Leif Harbo bor, er der en stor dyretæthed og meget lidt korndyrkning. Så produkter som græs og halm er i meget høj kurs.

Halm er en mangelvarer

"Her er halm virkelig en mangelvarer og bliver ofte omsat for to-tre norske kroner pr. kilo og i nogen tilfælde helt op til fem kr. pr. kilo. Sidste år, hvor høsten var helt katastrofal, blev der importeret rigtig meget halm fra Danmark. Det fik også de lokale priser til at stige, og jeg har hørt om priser på hø og ensilage på helt op til seks-syv norske kroner pr. kilo TS",  siger han. 
 
Leif Harbo har omkring 60 hektar jord, hvor han dyrker græs, som han både sælger og bruger selv.
 
"Tilbage i 2014-2017 havde jeg også selv vårbyg og græsproduktion ved siden af. Men det kan slet ikke svare sig i dag, så nu har jeg græs. Man er jo nødt til at følge markedet", siger han.
 
I perioden 2014-2017 opbyggede Leif Harbo et stort lager af rundballewrap.
 
"Min kone Astrid var ved at blive sindssyg af alle de rundballer. Dengang blev der talt meget om, at de store lagre med ensilage bare var død kapital, men det var jeg slet ikke enig i, og det har i dag vist sig at være min fortjeneste", fortæller Leif Harbo, som siden 2017 og til i dag har solgt ud af de mange rundballer.
 
Græshøsten har i år været rigtig god, men har som i Danmark været krævende på grund af regn. 
 
"Vi har haft meget få dage uden nedbør og har i bedste fald kunne håbe på 36-48 timer uden regn. I juli var vejret dog ganske godt og stabilt", siger han.

Med de indsendte fotos deltager Leif Harbo i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst' .

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle