Dansker forsker i ny spildevands-teknologi: Skal udvinde fosfor fra gylle

Miljøingeniør fra Aarhus Universitet har fået tildelt prestigefyldte EU-midler til at starte nyt forskningsprojekt op, der skal genvinde eksempelvis fosfor og kulstof fra gylle og spildevandsslam.

En dansk forsker arbejder i øjeblikket på et forskningsprojekt, der kan få vidtrækkende og banebrydende konsekvenser for miljøet i hele verden. Projektet er et fuldstændig nybrud i forhold til den måde, vi i dag behandler vores våd-affald.

Det skriver Aarhus Universitet. 

Med en bevilling fra det prestigefyldte ERC Starting Grant under EU’s Forsknings- og Innovationsprogram, Horizon 2020, på ca. 11,2 mio. kr., er kan Aarhus Universitet nu starte et nyt projekt for mere bæredygtig vådaffalds-håndtering op.

Projektet ledes af miljøingeniør og adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, Patrick Biller, som vil benytte sig af en teknologi kaldet continuous hydrothermal liquefaction (HTL) til at genvinde i særdeleshed fosfor og kulstof fra gylle og spildevandsslam – kulstof i form af en slags bio-råolie kaldet ’bio-crude’, der bl.a. kan raffineres til flybrændstof.

Projektet er banebrydende, fordi det vil muliggøre en næsten 100 pct. genvinding af de værdifulde stoffer i vådaffalds-håndteringen. 

"Jeg er meget taknemmelig for at modtage denne bevilling, der gør det muligt at udvikle denne spændende nye teknologi, som gør os i stand til at genvinde værdifuld fosfor fra affald, der ellers er vanskeligt at håndtere", siger adjunkt Patrick Biller.

Landbruget har brug for fosfor

Fosfor ligger i top 20 over EU’s liste over kritiske råstoffer. Europa har ikke selv fosforreserver i undergrunden, som derfor primært importeres fra Nord Afrika, hvor det hentes op fra miner som bjergarten fosforit.

Dansk landbrug importerer hvert år ca. 50.000 ton fosfor, som bruges til gødning. 

Men mineindustrien samt raffinering og transport af fosfor til gødning er forbundet med en betydelig udledning af drivhusgasser. Derfor vil det have en positiv effekt på miljøet over alt i verden, hvis dette nedbringes, da det bl.a. vil overflødiggøre minering af fosfor og skaffe bæredygtigt brændstof udvundet direkte fra vores spildevand.

Målet er at bygge ét sammenhængende system, som fodres med spildevandsslam og gylle i den ene ende, og som leverer de værdifulde råvarer i den anden ende i en kontinuerlig strøm. 

Projektet starter officielt fra 1. januar 2020, hvor Patrick Biller etablerer en forskningsgruppe til formålet. Projektet skal køres på pilotskala på Institut for Ingeniørvidenskabs Centre for Biorefining Technologies i Foulum.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle