Danskerne vil gerne spise kylling og æg - men kender ikke til produktionen

En ny undersøgelse fra L&F viser, at der er mange danske forbrugere, der spiser kylling og æg - men som slet ikke ved, hvordan produktionen foregår.

Som et indspark til debatten om dyrevelfærden i kyllingestaldene er det for nylig blevet besluttet, at der fra februar skal sættes kameraer op hos Solveig Nørmark fra Struer, der skal filme hele kyllingernes liv i stalden fra indsættelse til afhentning. 

Håbet er, at kameraerne kan lære forbrugerne mere om, hvordan forholdene og livet er i kyllingestalden - for der er brug for oplysning.

Det kan man konkludere efter udgivelsen af en ny forbrugerundersøgelse fra Landbrug & Fødevarer.

Undersøgelsen, hvor 1023 danskere mellem 18-70 år deltager, viser nemlig blandt andet, at kun 32 pct. af de adspurgte tror, at slagtekyllingerne har nem adgang til foder og vand.

Endnu færre tror, der er fokus på fødevaresikkerhed og sygdomsbekæmpelse, og at der er en passende temperatur i stalden.

Det på trods af, at slagtekyllinger netop har fri adgang til foder og vand, at der eks. er nultolerance overfor salmonella i kyllingekød og at temperaturen i stalden minimum er opvarmet til 32 grader og jævnligt kontrolleres.

Brug for mere kommunikation

Værd at bemærke er også, at hver tredje af de adspurgte svarer "ved ikke" til spørgsmålet om, hvilke forhold der gør sig gældende i den danske produktion af slagtekyllinger. 

"Noget tyder derfor på, at der i høj grad er brug for mere kommunikation om faktiske forhold i den danske produktion, hvilket også er ét af hjørnestenene støttet af Fjerkræafgiftsfonden", står der i rapporten.

"Det bliver interessant at se, om dette har ændret sig, når undersøgelsen efter hensigten gentages næste år efter en ny oplysningskampagne", står der videre.

Samme billede gør sig gældende i ægproduktionen, viser undersøgelsen.

"Igen er det tankevækkende, at det er de færre end hver tredje dansker, der mener, at forskellige faktorer gør sig gældende i den danske produktion, som ellers har kendetegnet den i en årrække", lyder det.

Et eksempel fra undersøgelsen er, at blot hver fjerde dansker mener, at hønerne går på gulve med strøelse, hvilket alle æglæggende høner uanset om det er skrabeæg, friland eller økologi gør.

Ud af de adspurgte svarede 87 pct. at de spiser kylling og 85 pct. at de spiser æg.

Undersøgelsen er finansieret med midler fra Fjerkræafgiftsfonden og er en del af en større oplysningskampagne omkring forholdene i den danske fjerkræproduktion.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle