Den perfekte storm rammer griseproducenternes likviditet

En finansiel optimering kan afhjælpe producenters midlertidige likviditetsudfordringer, der mødes med forståelse fra kreditorer.

Griseproducenternes usædvanligt dårlige bytteforhold gør indtryk på økonomer og kreditorer rundt om branchen.

"De er ramt af den perfekte storm med både lav notering, dyre råvarer og stigende energipriser. Det er et marked, som er svært at agere i. De fleste har fastlagte budgetter og produktion. De kan ikke bare skære ned lige nu", siger Kasper Nordtorp, driftsøkonom hos Velas.

Når hver gris giver underskud på grund af lavere priser og højere omkostninger, kan det give producenter udfordringer med likviditeten. Derfor bør man arbejde med det finansielle beredskab, så man kan frigøre likviditet.

"Man bør se på omkostningerne på foder, energi, lønninger osv. - hele vejen rundt. Desuden kan likviditeten måske styrkes med salg af værdipapirer, maskiner eller andre likvide aktiver", siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef

Forholdet til den finansielle sektor er også vigtigt.

"Grisesektoren er typisk udsat for store udsving, som både landmænd og banker er vant til at håndtere. Et landbrugs overlevelsesevne afgøres ud fra en langsigtet betragtning, så der er grund til at bevare roen og den kølige overblik, indtil priserne kommer op igen. Det er også i bankens interesse at hjælpe en ellers god kunde i lavkonjunkturer for at sikre langsigtede, gode relationer", siger Klaus Kaiser.

Vær tidligt ude

Kreditorerne er villige til at hjælpe med likviditet og opfordrer producenterne til at være tidligt ude.

"Vores billede er, at situationen er voldsom, men midlertidig. Den kommer efter en relativt god periode, der skabte et likviditetsoverskud. Den buffer bruges også i den her periode", siger Poul Erik Jørgensen, landbrugsdirektør i Nykredit, og fortsætter:

"Man bør gå i dialog med os og sine rådgivere, før kassen løber tom inden for de givne rammer. Så kan vi drøfte, hvad der skal til for at komme igennem situationen i et realistisk scenarie, så økonomien hænger bedre sammen".

Hos Vækstfonden vil man også kigge på, hvilke håndtag den statslige långiver kan hive i for at sikre, at producenterne har likviditet til rådighed.

"Midlertidig afdragsfrihed er en af de muligheder, vi kan kigge på. Vi er meget interesserede i at hjælpe folk om på den anden side af en hård periode", siger Lene Hovmøller, landbrugsdirektør hos Vækstfonden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle