Minister og efterafgrødekrav under beskydning ved sønderjysk debat

Tal, analyser og beregninger fløj gennem luften, da miljøminister Lea Wermelin (S) mandag stod på mål for stramme efterafgrødekrav i Sønderjylland.

Spørgsmålene og kommentarerne var mange, kritiske og faglige, da miljøminister Lea Wermelin (S) mandag var inviteret til debat hos LandboSyd.

Rammen var Gråsten Landbrugsskole, hvor ministeren blev mødt af kritiske bannere og landmænd, og det var lidt af en løvens hule, ministeren var trådt ind i.

Stemningen blev dog lettet en smule, da en strømafbrydelse midt i ministerens indledende oplæg viste sig at være forårsaget af Agerskovgruppens medbragte pølsevogn til stor morskab for hele salen.

sorte marker

Da debatten så kom i gang, centrerede den sig ikke overraskende om kvælstofudledning og især det fremrykkede efterafgrødekrav, der har strammet kravene markant for mange landmænd.

Landmand Holger Iversen fra Als rejste sig og forklarede, hvordan de nye krav tvinger ham til at have sorte marker i en stor del af vinterhalvåret, efter han ellers har haft grønne marker i 20 år, forklarede han.

Der var flere konkrete eksempler, men fra ministeren var svarene knap så konkrete.

"Naturen har det dårligere, end den burde have, og derfor har vi en fælles opgave om at passe bedre på vores natur og vandmiljø", lød det gentagne gange fra ministeren, der samtidig understregede, at hun stoler på det faglige grundlag, Aarhus Universitet har analyseret sig frem til.

kritik af det faglige grundlag

Netop dette grundlag blev der sat spørgsmålstegn ved i oplæg af både chefrådgiver ved LandboSyd Helge Lorenzen og vicedirektør i Landbrug & Fødevarer Anders Panum samt af flere landmænd i salen.

Det udløste f.eks. en kraftig mumlen og spredte buh-råb, da ministeren gentog, at der er langt færre fugle og insekter nu end tidligere i den danske natur.

"Det ærgrer mig lidt, at der er så stor en kritik af det faglige grundlag, fordi det gør det svært at diskutere de politiske beslutninger. Selvfølgelig må man udfordre og spørge ind til beregninger, men at sætte spørgsmålstegn ved om der er flere blevet færre fugle i det åbne land, som flere landmænd gjorde derinde, så er vi et svært sted i forhold til at nå hinanden", siger Lea Wermelin og fortsætter:

"Jeg håber, at vi kan finde hinanden i forhold til det faglige, så vi kan diskutere politikken, og hvordan kravene skal være".

udenlandsk kritik af grundlag

Anders Panum forklarede i sit oplæg, hvordan udenlandske eksperter har bakket L&F op i kritik af Aarhus Universitets grundlag for vandplanerne. 

"Der er lidt to sider af den mønt. Hvis man havde spurgt nogle andre, så ville udlægningen lyde noget anderledes. Den ville lyde sådan, at der er rigtig stor tiltro til den danske faglighed. Vi har lige fået en evaluering af den danske miljøpolitik fra OECD, hvor de nævner målrettet regulering som den rigtige vej at gå", siger miljøministeren og tilføjer:

"Vi tager Anders' (Panum, red.) pointer med hjem, men jeg tvivler på, at man i Miljø- og Fødevareministeriet vil være enig i hans udlægning".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle