Efter opfordring fra minister: L&F søger for fjerde gang støtte til forskning i knoglebrud

Efter opfordring fra landbrugsminister Rasmus Prehn søger ægsektionen hos L&F igen støtte hos GUDP-puljen.

I tre år har ægsektionen hos L&F, Danske Æg, i samarbejde med Københavns Universitet søgt om støtte hos GUDP til at undersøge årsagen til og mulige løsninger på de meget omtalte brystbenbrud hos hønerne i den danske ægproduktion. 

Men det har endnu ikke kastet midler af sig.

Nu håber man, at fjerde gang er lykkens gang.

Det fortæller Jens Skovgaard-Jensen, formand for ægsektionen i Landbrug & Fødevarer og næstformand for L&F Fjerkræ, på Fjerkrækongressen torsdag.

"Vi har før forsøgt at gøre noget. Der er tidligere blevet sendt ansøgninger i både 2019, 2020 og i efteråret 2021, og alle tre gange har man fået afslag. Det kan vi ægproducenter ikke være tilfredse med", lyder det fra Jens Skovgaard-Jensen.

"Derfor er Københavns Universitet og Danske Æg gået sammen om at lave et nyt projekt og sendt en ansøgning til GUDP om støtte til videre forskning. Forskningen skal forsøge at finde årsagerne til dette problem. For lad mig understrege, problemet skal løses", siger han.

At der tre gange er givet afslag fremgår også af en opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

I efteråret lød fra bestyrelse bag uddelingerne fra Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP), at der var givet afslag fordi ansøgningen "ikke lever op til de tildelingskriterier, der skal gives tilsagn efter" uden at uddybe det yderligere.

Det fik sektorchef for Danske Æg Jørgen Nyberg Larsen til at skrive et ærgerligt brev til landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Miniseren kvitterede da med en opfordring til at søge igen i 2022.

"Fjerkræbranchen i Danmark har via bevillinger fra Fjerkræafgiftsfonden i både 2016, 2017, 2018 og 2019 brugt over 2,3 mio. kr. til at afdække problemets omfang. Nu kender vi omfanget – næste skridt er at kende årsagen – før vi sidenhen kan komme med mulige løsninger", siger Jens Skovgaard-Jensen og tilføjer:

"Også selvom vi ved, at der ikke findes nogle hurtige løsninger".

Det gik den danske presse rundt, da en nyhed fra Københavns Universitet viste, at 85 procent af alle danske æglæggende høner får brud på brystbenet, når de lægger æg. Det gælder både skrabe-, bur-, økologiske- og frilandshøner.

Politianmeldt

Rapporten om brystbensbrud kastede også en anden lidt besynderlig sag af sig.

Det fik nemlig Veganerpartiet til at anmelde landets 15 største ægproducenter, herunder Jens Skovgaard-Jensen selv, for brud på dyrevelfærdsloven. 

"Det kom som et chok, men det var ikke så meget at Veganerpartiet kunne komme på den ide. Nej, chokket var, at vi ikke fik noget at vide fra Politiet. Vi kunne læse det i diverse medier, at nogle af os var anmeldt, men der var kun et sted, hvor det var lagt ud, hvem af os, der var anmeldt. Det er ikke en rar måde at læse om, at man er politianmeldt"

11 af anmeldelserne er siden bortfaldet har diverse politikredse oplyst.

"Senest har jeg erfareret, at anmeldelsen er bortfaldet, men heller ikke det, har man givet direkte besked om. Jeg mangler ord for at beskrive denne noget besynderlig situation, der kom ud af problemerne med brystbensfrakturerne i 2021", siger han.

GUDP er en ordning, der støtter projekter, som fremmer "grøn og økonomisk bæredygtighed" inden for blandt andet landbruget. Ordningen hører under Landbrugsstyrelsen og er ledet af en ministerudpeget bestyrelse.

Emneord

Fjerkrækongres 2022

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle