Eksporten af danske smågrise slår rekord og går mod nye højder

Udvalgt til weekend: Smågrise-eksporten voksede endnu en gang i 2019. Om de høje priser på slagtesvin herhjemme kan holde smågrisene i landet i 2020, tør end ikke branchefolk spå sikkert om.

Rekorden i antallet af smågrise, der bliver kørt ud af landet, blev atter slået i 2019.

Det ligger fast, selv om tallene for december endnu ikke er offentliggjort. Rekorden fra 2018 lød på 14 mio. grise til eksport - og efter november måned 2019 var de 13,5 stort set nået.

Med et månedligt eksporttal på over en million grise over grænsen i de seneste mange måneder er der derfor ingen tvivl om, at 2019 blev endnu et rekordår for smågriseksporten.

Fremgangen på 3-4 procent på smågrisene står i skærende kontrast til faldet i svineslagtninger herhjemme, der ventes at lande på minus 7,7 procent.

Det gyldne spørgsmål til branchen er, om eksporten af smågrise kan fortsætte opad.

Stigende produktion i 2020

Markedsanalytiker Karsten Flemin fra Landbrug & Fødevarer lægger an til en helgardering, men mener så alligevel, at der er mulighed for at læsse endnu flere dyr på eksportbilerne i 2020.

"Jeg tror, at der vil være nok dyr til, at eksporten ikke behøver at falde. Måske vil antallet stabilisere sig, måske vil det stige lidt", siger han og tilføjer:

"Jeg tror, at der vil være lidt større produktion af smågrise i 2020. Ligesom der ikke er lukket stalde til slagtesvin siden foråret 2019, er der heller ikke lukket smågrisestalde. Samtidig kommer der nye stalde til på grund af moderniseringsstøtteordningen", siger han.

"Men i og med at den danske pris er blevet konkurrencedygtig med den tyske, vil der nok også være nogle smågrise, der finder vej til danske slagtesvinestalde frem for de tyske".

Transportør: Alt afhænger...

Svinetransportør Niels Vinderslev fra NV-Randers ser ikke fortsat vækst som givet.

"Det kan godt ske, at der vil blive mindre eksport af smågrise og blive opfedet flere svin i Danmark", siger han.

"Hvis Kina holder de høje priser, er det klart, at det kan påvirke".

NV-Randers har op mod halvdelen af sin omsætning - nærmere bestemt omkring 600 mio. kr. - på at køre smågrise til polske aftagere. Niels Vinderslev er bevidst om de mange faktorer, der lige nu påvirker priserne opad, og som også kan trække tæppet væk med dags varsel.

"Vi prøver så vidt muligt at følge med udviklingen. Nogle priser er løbet helt vildt op og står og falder med, om Kina fortsat køber. Men det kan hurtigt vende, og har man købt grise på kontrakt med frygteligt store tillæg, kan det blive dyrt", påpeger han.

Den erfarne transportør peger ligesom analytiker Karsten Flemin på, at alt står og falder med, om der konstateres afrikansk svinepest (ASF) i Tyskland eller i værste fald i Danmark.

"Jeg har ikke ondt i maven over det, men vi må følge udviklingen, som den er. Får man ASF i Tyskland, vil priserne falde dér, men det er vanskeligt at udtale sig om reaktionerne. Vi ved ikke, hvordan det vil udvikle sig", mener Niels Vinderslev.

Faktaboks

Rekord i eksporten af smågrise:

  • I 2014 blev 10,9 mio. smågrise læsset på eksportbiler.
  • I 2018 lød tallet på 14 mio. smågrise fra 15-50 kg.
  • Forventningen for 2019 lyder på 14,9 mio. 
  • Ved udgangen af november havde 13,5 mio. smågrise forladt landet - en månedlig eksport på 1,1-1,4 mio. dyr.
  • Ved udgangen af november var der slagtet 14,96 mio. slagtesvin herhjemme i 2019. Et fald på 7,7 procent i forhold til 2018.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle