Fødevareforbund: Glad for øget kontrol med eksportgrise

Fødevareforbundet NNF glæder sig over den strengere kontrol med eksportgrise og mener desuden, at grisene ikke burde forlade landet. Direkte vrøvl, mener Danske Svineproducenter.

Det er godt, at der endelig bliver strammet op med kontrollen af eksportgrise, og man bør i øvrigt beholde slagtningerne på dansk jord i stedet.

Det mener forbundsformand Ole Wehlast i Fødevareforbundet NNF, der bl.a. repræsenterer danske slagteriarbejdere.

Han kommenterer den verserende sag med utilfredse eksportører, der mener at nye regler på området er for rigide:

"Selvfølgelig skal svineeksportørerne overholde reglerne. Der har gennem flere år været alt for lidt kontrol af eksporten af svin, og når hver 10. besøg siden juli har ført til en sanktion, så er der jo tydeligvis det problem i branchen. Jeg er derfor glad for, at den øgede kontrol, som vi længe har efterspurgt, er begyndt at virke. Nu bliver opgaven at lukke de sidste huller", siger Ole Wehlast, der tilføjer:

"Løsningen på svineeksportørernes udfordring ligger lige for: Lad grisene blive i Danmark".

"Direkte vrøvl"

Den udtalelse vækker dog kritik hos Danske Svineproducenter, der understreger, at ingen er uenige i, at transportører skal overholde reglerne.

"Derfor synes vi, det både er en pudsig og unødvendig udmelding, NNF her kommer med", siger Per Bardrum, der er direktør for Danske Svineproducenter.

Direktøren mener desuden, at Ole Wehlast må tale mod bedre vidende, når han siger, at svinene bare kunne blive i Danmark.

"Det er jo direkte vrøvl. Ole Wehlast må om nogen vide, at der ikke er kapacitet i Danish Crown til at slagte yderligere 15 millioner grise årligt, idet det næsten vil være en fordobling af de omkring 18 millioner grise, der blev slagtet i Danmark i 2018", siger Per Bardrum.

Det er dog ikke længe siden, at Danish Crown meldte ud, at man har måttet fyre medarbejdere pga. for få slagtninger.

"Ja, det er rigtigt, men hvorfor mangler Danish Crown grise? Det er, fordi de ikke matcher den pris, som svineproducenter bliver betalt i andre lande i EU", siger bestyrelsesformand i Danske Svineproducenter Kim Heiselberg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle