Forsker: Om fem år vil plantebaserede alternativer være billigere end kød

Salget af plantebaserede alternativer til kød og mælk vokser. Lige nu er priserne høje, men de vil på sigt presse priserne på kød, vurderer centerchef fra Teknologisk Institut.

Selv om markedet for plantebaserede kødalternativer stadig mangler volumen, er der tegn i sol, måne og stjerner på, at det snart vil vokse sig større.

Sådan lyder forudsigelsen fra centerchef for Fødevareteknologi på Teknologisk Institut, Anne Louise Dannesbo Nielsen.

Budskabet leverede hun tirsdag på sommerkonferencen for Danish Farmers Abroad, der foregår på Hotel Pejsegården i Brædstrup.

“Det ser ud som om, at det er ved at tage fart. Det er især de plantebaserede drikke, der driver markedet, og derefter kommet kødalternativer", siger hun.

Udgangspunktet for hendes vurdering er bl.a. tal fra Nielsen MarketTrack. De viser, at salgsvolumen for plantebaserede alternativer fra 2018 til 2020 er steget med 49 procent i Europa.

Priserne falder

Tallene i Europa svinger ganske vist fra land til land. I Tyskland ligger vækstraten på 100 procent, mens den i Italien ligger tæt på nul.

Anne Louise Dannesbo Nielsens forudsiger, at priserne på de plantebaserede alternativer vil falde.

“Lige nu er der høje profitmargerne i dette felt, fordi det er svært at mætte markedet. De store kan ikke følge med, men når de øger kapaciteten, og der kommer flere spillere, så falder priserne", siger hun.

Dertil kommer, at produktionsformen er mere enkel - alene fordi der ikke er tale om levende dyr.

“Min forudsigelse er, at priserne på plantebaseret alternativer til kød vil falde til under prisen på kød om fem år”, siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle