Fristforlængelse og grønne vejbaner: Det arbejder EU med lige nu

Fristforlængelse, fleksibilitet i søjle 2-midlerne og simplere kontroller. Det er bl.a., hvad der er på vej fra EU-kommissionen til landmænd, der kan komme i nød under corona-krisen.

Både i EU og herhjemme har magthaverne igen og igen understreget, hvor vigtigt det er, at fødevareforsyningen glider under corona-krisen.

Indtil videre går det også nogenlunde smertefrit, men i EU er man opmærksom på, at der kan opstå flaskehalse, bl.a. vedrørende arbejdskraft, der kan få svært ved at flytte sig mellem lande.

Derfor har man allerede lavet "grønne vejbaner", som sørger for, at gods- og dyretransporter ikke holder for længe i kø ved grænserne.

flytning af frist

Der er dog flere tiltag på vej, lyder det fra EUs landbrugskommissær Janusz Wojciechowski, som på Twitter løfter sløret for, hvad kommissionen lige nu forbereder og/eller er ved at implementere.

Det er bl.a. en fristforlængelse for ansøgninger om direkte EU-støtte til 15. juni, hvilket primært er rettet lande, hvor ansøgningsrunden åbner senere, end det er tilfældet i Danmark.

Her i landet er fristen foreløbigt flyttet til 1. maj pga. corona og nye IT-problemer i Landbrugsstyrelsen.

simplere kontrol

Dertil kommer forudbetaling af udbetalinger, fleksibilitet i udbetaling af midler fra søjle 2 til at hjælpe landmænd, der er ramt af krisen og simplificering af kontrolprocedurerne for landmænd.

Det er altså tiltag, der er på vej ifølge kommissær Janusz Wojciechowski.

Ligesom de grønne vejbaner, der er sat i værk, har kommissionen også lavet faciliteter for sæsonarbejdere ved grænsen og øgning af den mulige statsstøtte, så den er op til 100.000 euro pr. gård.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle