Generalforsamling forkastede øko-ledelses ja til genteknologisk planteforædling

Generalforsamling i Økologisk Landsforening vendte tomlen med til repræsentantskabet: En ekstraordinær generalforsamling skal afgøre, om foreningen skal sige ja til genteknologien NGT 1 i økologisk planteforædling.

Skal Økologisk Landsforening gå solo blandt internationale søsterorganisationer og sige principielt ja til at bruge nye genteknologier i økologisk planteforædling? Eller skal foreningen fortsat følge holdningen i paraplyorganisationen IFOAM og sige nej?

Dét spørgsmål skiller i den grad vandene i Økologisk Landsforening. På generalforsamlingen lørdag var et klart flertal stemt for at følge holdningen i IFOAM - stik imod den holdning, som repræsentantskabet i Økologisk Landsforening efter lange diskussioner er nået frem til.

Nu skal det kontroversielle spørgsmål behandles ved en ekstraordinær generalforsamling i Økologisk Landsforening.

Speeder processen op


NGT-teknikker i planteforædling kan ifølge fortalerne gøre landbruget mere bæredygtigt ved at reducere behovet for pesticider og gøre planter mere tørkeresistente og robuste over for klimaforandringer – hurtigere end gennem traditionel planteforædling. 

Men skeptikerne og ikke mindst de økologiske organisationer er bekymrede for teknologiens sikkerhed og mulige bivirkninger. Det gælder blandt andet IFOAM, den internationale paraplyorganisation for økologisk landbrug.

Svær beslutning

I Økologisk Landsforening har repræsentantskabet imidlertid for nylig vedtaget, at man går ind for at tillade brug af NGT 1 i økologisk planteforædling. Sten Dissing, til i dag konstitueret formand for Økologisk Landsforening, forklarede i beretningen, at repræsentantskabet har truffet en svær beslutning.

- Det er et komplekst emne, som deler vandene og udfordrer holdningerne til naturlighed, sagde Sten Dissing. 

Han og repræsentantskabet mener imidlertid, at økologerne ikke kan lade så klar en konkurrencefordel gå fra sig.

- Der har været bølgegang i lokalet under diskussionerne, men repræsentantskabet tog en svær beslutning om, at vi skal kunne benytte NGT 1, og dermed er et vigtigt benspænd fjernet, sagde Sten Dissing.

'Udskyd beslutningen'


Men kan repræsentantskabet træffe så stor en beslutning uden forudgående forelæggelse ved en generalforsamling? Det mente en række medlemmer ikke.

Kim Qvist, formand for Den Økologiske Jordbrugsfond, mente, at debatten om NGT er dårligt timet. 

- Den bør forankres i en demokratisk proces, hvor alle er inddraget. Det splitter foreningen mere end det samler os, sagde han.
- Det er økologisk hjerteblod, når man vil have genteknologi indført i økologien, det er ikke noget, der skal vedtages i et lukket repræsentantskab, lød det fra Birgit Bak, som også ønskede at skyde diskussionen til hjørne.

Sten Dissing præciserede, at repræsentantskabet udelukkende har taget stilling til, om NGT 1 må bruges vil videreforædling i økologien, hvis det bliver godkendt til konventionelt landbrug.

Forslag til afstemning


Klaus Sall havde formuleret det forslag, som kom til afstemning.

I forslaget ’pålægger’ generalforsamlingen Økologisk Landsforenings bestyrelse og ledelse at fortsætte den nuværende politik på GMO-området og følge IFOAMs holdning til NGT-teknikkerne.

Omvendt indstillede bestyrelsen, at generalforsamlingen forskastede forslaget, da det ellers ville kræve både ekstraordinær generalforsamling og vedtægtsændringer om foreningens formål og repræsentantskabets rolle og opgaver ’og dermed foreningens demokratiske struktur’.

Det afskrækkede ikke forsamlingen, hvor et flertal på 58,4 procent af de stemmereberettigede vedtog forslaget.

- Det jeg synes, er rigtig ærgerligt, det er, at vi nu skal bruge penge og ressourcer på en ekstraordinær generalforsamling – det går jo fra det arbejde, vi ellers skal have i gang for at få flere medlemmer, sagde den nyvalgte formand Michael Kjerkegaard.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle