Gods sælger kæmpe landbrugsareal på Lolland

Området skal blive et af landets væsentligste naturområder for biodiversitet.

Lungholm Gods ved Rødby på Lolland har solgt et 775 hektar stort natur- og landbrugsareal til Hempel Fonden.

Området hedder Saksfjed Inddæmning og er et inddæmmet natur- og landbrugsområde, som indtil nu for en stor dels vedkommende har været landbrugsjord.

Samtidig er området nabo til et af Fugleværnsfondens største naturreservater, Saksfjed-Hyllekrog, på 217 hektar. 

Dermed har de to områder på samlet næsten 1.000 hektar potentiale til at blive et af de væsentligste naturområder for biodiversitet med fugle og insekter og andre, som bevæger sig frit. 

For godsejer på Lungholm gods, Nicolas de Bertouch-Lehn, giver salget god mening. 

- Salget giver mig både nye muligheder for at udvikle min forretning inden for vores eget ekspertiseområde, men samtidig giver det mig også en tryghed i visheden om at Hempel Fonden, med gode kræfter, både kan og vil tage sig godt af Lungholm Inddæmning ud i fremtiden og udnytte det store naturpotentiale som min familie altid har sat pris på og værnet om, udtaler Nicolas de Bertouch-Lehn i en pressemeddelelse.

Landbrug har været bortforpagtet

Før salget drev Lungsholm Gods ifølge sin hjemmeside 1.100 hektar landbrug med blandt andet hvede, byg, rug, sukkerroer, raps og græsfrø. Heraf har langt størstedelen - cirka 965 hektar - siden 2012 været bortforpagtet. 

Lungholm Gods driver derudover også udlejningsvirksomhed med værelser på selve godset og feriehuse samt opbevaring og lagerplads til virksomheder.

Derudover ligger Lolland-Falster Airport også på godsets jorder, ligesom der er tilknyttet 230 hektar skov.

Øge naturværdien

I en pressemeddelelse skriver Hempel Fonden, som er eneejer af malingproducenten Hempel, at formålet med opkøbet er at øge naturværdien ved at omlægge arealet til vild natur.

- Danmark er et af de lande i verden med forholdsvist mindst natur og især vild natur. Det vil vi gerne bidrage til at ændre på med dette markante projekt. Til gavn for naturen, Lolland og Danmark. Det er vores ambition, at området over tid bliver et af de vigtigste naturområder i Danmark og et fyrtårn for fremme af biodiversitet, der kan inspirere indsatser både i og uden for Danmark, siger Anders Holm, som er direktør i Hempel Fonden, i pressemeddelelsen.

Tinglysning viser 115 millioner kroner

Næste skridt i projektet bliver udarbejdelsen af en naturstrategi for området:

- Vi arbejder allerede med biodiversitet og bevarelse af natur i en lang række lande og nu også i Danmark. Vi er en samarbejdende fond og har en tradition for at indgå i stærke partnerskaber. Det vil vi også gøre her. Frem mod sommeren 2023 vil vi udarbejde en naturstrategi for området, hvor vi gerne vil involvere eksperter, borgere og andre interessenter i en dialog om området, udtaler Anders Holm.

Ingen af parterne har oplyst en købesum på opkøbet, som fandt sted i oktober sidste år.

Men ifølge mediet Ejendomswatch viser tinglysningen nu, at prisen har været 115 millioner kroner.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle