Godsejer med 10.000 hektar fordobler millionoverskud efter udfordrende år

Efter et udfordrende 2019 har godsejer Bendt Wedell indkasseret et markant bedre resultat i 2020-regnskabet for sine godser Frijsenborg Slot og Wedellsborg Gods.

Det er en markant forbedring af regnskabet, som godsejer og lensgreve Bendt Wedell, der er en af danmarks største jordbesiddere, nu kan præsentere.

Faktisk næsten en fordobling af sit overskud.

Det fremgår af det netop offentliggjorte årsregnskab for selskabet Wefri A/S, der omfatter driften af Bendt Wedells godser Frijsenborg Slot og Wedellsborg Gods. Til sammen udgør de et af landets største land- og skovbrug.

Selskabet kan i det nye 2020-regnskab fremvise et overskud på næsten 24,2 mio. kr. i 2020 mod et overskud på 12,3 mio. kr. året før, hvilket var et markant tilbageslag for godsejerens pengepung.

I 2019 var det især dårlige biogas-priser, der kostede.

Omsætningen i Wefri oplyses ikke. I stedet oplyses bruttofortjenesten, der er faldet fra 25,6 mio. kr. til nu 9,8 mio. kr. i 2020. I den kortfattede ledelsesberetning kategoriseres regnskabet for "tilfredsstillende".

 

 

Tjener godt på datterselskaber

Størstedelen af overskuddet i selskabet er da også hevet hjem ad anden vej end det danske landbrug, der tæller lige under 4.000 hektar landbrug og ca. 6.100 hektar skov og eng. I stedet findes pengene i underliggende datterselskaber.

For mens resultatet af den primære drift er faldet fra 10,8 mio. kr. i 2019 til nu 2,3 mio. kr., tjente Wefri A/S derimod 21,2 mio. kr. i det tilknyttede datterselskaber, der til sammenligning i 2019 gav et samlet underskud.

Datterselskaberne tæller blandt andet selskabets biogasproduktion, Frijsensborgs kyllingeproduktion, Vicus Slovakiet ApS og Nitra Aps, der ejer aktier hos Donau Agro ApS, der ejer og driver landbrug på mere end 14.000 hektar i Slovakiet. 

I 2020 købte Bendt Wedell desuden 350 af de 750 hektar agerjord, der var en del af familien Lerche-Simonsens landbrug Eskelund.

Faktaboks

Godserne

Frijsenborgs landbrug omfatter cirka 1250 hektar med korn, frø, raps og derudover over også en omfattende kyllingeproduktion, der nu sælges under et brand til Coop. Skovbruget er på omkring 4650 hektar og har en af landets største produktioner af pyntegrønt og en mindre produktion af juletræer.

Wedellsborgs landbrugsarealer er en smule større og omfatter cirka 2000 hektar med korn, raps og frø samt et skovareal på 2000 hektar.

Derudover omfatter regnskabet også biogasproduktion og boligudlejning.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle