Rådgiver: Produktion af hangrise giver gevinst på 10-15 kr. pr. gris

Der er meget godt at sige om hangriseproduktion, og det gælder også bundlinjen, mener seniorrådgiver

Danish Crown er som bekendt i øjeblikket i gang med at tegne kontrakter på hangrise, og her kan der være penge at hente for producenterne.

Rådgiverne hos SvineRådgiveningen har således lavet en del beregninger på økonomien i produktionen af hangrise, og de viser en gevinst på 10-15 kr. pr. gris.

Det fortæller seniorrådgiver Bjarne Knudsen i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen.

I beregningerne er der taget højde for den ringere afregning af hangrisene, og der er forudsat et lavere foderforbrug på gennemsnitligt 0,15 FE pr. kg tilvækst og en øget kødprocent på 1,5.

Oven i kommer gevinsten på at undlade kastrationen, som i hvert fald integrerede producenter kan regne ind. Seges opgør denne til omkring 8 kr. pr. gris.

Om denne gevinst er nok til at opveje ekstra bøvl med kønssortering, ekstra opmærkning og eventuelt øgede problemer med ”hangriseadfærd”, må den enkelte vurdere, lyder det fra Bjarne Knudsen.

Flere fordele

Ifølge Bjarne Knudsen er der meget godt at sige om hangriseproduktion.

I soholdet slipper man først og fremmest for det kedelige arbejde med kastration, som udover selve indgrebet også omfatter bedøvelse. Det er desuden et stort fremskridt for dyrevelfærden.

Hangrise har i forhold til galtgrise et stort potentiale med forbedret produktivitet i form af lavere foderforbrug og højere kødprocent. Derimod skal man ikke forvente højere tilvækst.

Et lavere foderforbrug vil være særdeles kærkomment i øjeblikket med høje foderpriser, ligesom det også giver et positivt bidrag til CO2-regnskabet. 

Fradrag og frasortering

Som nævnt ovenfor er der dog også slanger i paradiset, når man kigger nærmere på afregningsmodellen, fremhæver Bjarne Knudsen.

På grund af hangrisenes større skulderparti og mindre skinker afregnes de med et generelt fradrag på 0,53 kr. pr. kg. For at kompensere for dette kræves en forbedring i besætningens gennemsnitlige foderforbrug på mere end 0,1 FE pr. kg tilvækst.

Hangrise, der frasorteres på grund af ornelugt, får et fradrag på 4,20 kr. pr. kg, hvilket nemt kan betyde et gennemsnitligt fradrag på alle leverede kg på 5-10 øre, især i tørfoderbesætninger, hvor det har vist sig, at frasorteringen er højest.
 
For at mindske risikoen for ornelugt må hangrisene i gennemsnit kun veje 87 kg slagtet. Med det nuværende bytteforhold er det ikke et problem, men i perioder med bedre bytteforhold vil det reducere totaløkonomien i slagtegriseproduktionen.

Overvægtsfradraget er desuden højere på hangrisene for at holde slagtevægten nede. I praksis kommer det dog kun til at betyde et ekstra overvægtsfradrag på 0,5-1,5 øre pr. kg. Dette udlignes til gengæld nogenlunde af, at man må have op til 7 procent undervægtige i den enkelte leveringsuge, før der trækkes undervægtsfradrag.

Faktaboks

Hangrise

  • Danish Crown ønsker at øge antallet af slagtede hangrise fra 450.000 til 1.650.000 pr. år.
  • Med det øgede antal skal også slagterierne i Horsens og Blans til at slagte hangrise.

Kilde: SvineRådgivningen

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle