Hybriddebat i ulvefri forening: "De danske ulve er hybrider"

Lørdag havde foreningen Ulvefrit Danmark inviteret til kontroversielle, finske ulveforsker Kaj Granlund til Vestjylland. Her argumenterede han for, hvordan store dele af den europæiske ulvebestand - også den danske - faktisk består af hybrider mellem ulv og hund.

Fra tre langborde bliver der lyttet intenst op mod tavlen. Her bliver vist billeder af ulvekroppe, hoveder, haler og fodspor. 

Var vi ikke i Ørnhøj Hallen i Vestjylland og var størstedelen af de cirka 50 hårtoppe i salen ikke sølvgrå, så kunne det godt minde om en biologitime.

Underviseren hedder Kaj Granlund, og det er ikke universitetets pensum, han underviser i.

Måske snarere tværtimod.

Den finske ulveforsker tordner nemlig mod den gængse lære og forvaltning af ulve i Europa, som han mener i høj grad ikke anerkender, at bestanden er inficeret af hybrider, dvs. blandinger mellem ulv og hund.

Det er foreningen Ulvefrit Danmark, der har inviteret Kaj Granlund til Vestjylland, for spørgsmålet om hybrid eller ej optager efterhånden foreningen ligeså meget som selve spørgsmålet om ulve eller ej i Danmark.

”Vi er blevet endnu mere utrygge. Det handler om, at en hybrid opfører sig anderledes, end en ulv. En ulv er sky, er primært aktiv om natten og vil holde sig fra mennesker. En hybrid er der hund i, og det betyder, at den i mindre grad er bange for mennesker og dermed er farligere”, siger Anette McWhan, der er en del af foreningens bestyrelse.

Hun bor i området, og hun er holdt op med at gå i skoven alene af frygt for at møde en hybridulv.

Formand Steffen Troldtoft er mere direkte, når han bliver spurgt, hvorfor hybriddiskussionen er så vigtig for foreningen:

"Hybridulve må vi skyde, så det er en måde at slippe af med skidtet. Og det vil vi gerne, for vi mener ikke, at ulve hører til i Danmark", siger han.

ulv eller schäferhund?

I sit oplæg præsenterer Kaj Granlund forskellige slides, hvor han fremfører, hvad han selv mener er, beviser i form af video og billeder for, at europæiske ulve i høj grad faktisk er hybrider.

Undervejs viser han bl.a. en video, som angiveligt stammer fra Tyskland, og som viser en flok ulve i naturen.

”Det er jo schäfere”, lyder det fra salen, og Kaj Granlund peger bekræftende på bl.a. opretstående haler og hoveder, der får de tyske ulve på videoen til at minde om hunde til forveksling.

Og netop udseendet er grundpillen i Grandlunds argumentation. Han mener, det er fejlagtigt udelukkende at identificere ulve ud fra DNA-prøver, men at fysiske træk kan afsløre ulven som værende en hybrid.

hvor går grænsen mellem ulv og hybrid?

Kaj Granlund betvivler, at der findes en 100 procent ren ulv uden hunde-DNA. Selv i Sibirien er der slædehund i ulvebestand, forklarer han.

"Men hvor går grænsen så for, hvornår en ulv er en ulv og ikke en hybrid?", vil en spørger i salen vide.

"Det er svært at sige. Men i fremtiden bør vi kendetegne "rene ulve" ud fra, om ulven ligner en ulv og opfører sig som en ulv. Vi kan sådan set ikke bruge DNA til ret meget i den sammenhæng", svarer Kaj Granlund, der tilføjer, at det heller giver ikke mening at vurdere en hybrid ud fra, hvor mange procent hundegener, der er i den:

"Nogle gener betyder meget, nogle ingenting, så procentdele kan man ikke bruge til så meget. Derfor bør lovgivningen sige, at man må skyde ulve, der færdes tæt på mennesker, husdyr og bebyggelse", siger han og får dagens største bifald fra Ulvefrit Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle