Kina pålægger yderligere tariffer på amerikansk soja

Nye amerikanske tariffer og nyt modsvar fra Kina i form af svækkelse af den kinesiske valuta. Derudover er tørt og varmt vejr en udfordring på ny rapstilsåningen i Tyskland og Frankrig

Aktiemarkedet havde fredag en usædvanlig dårlig afslutningen på ugen med betydelige kursfald til amerikanske aktier, efter handelskrigen mellem Kina er gået fra skidt til værre.

Det skriver Jyske Markets.

De nye amerikanske tariffer gælder for 300 mia. dollar import fra Kina, mens de kinesiske gengældelsestariffer er på 75 mia. dollar import fra USA. Derudover vil amerikansk olie og sojabønner blive underlagt yderligere 5 procent tariffer, lige som import af amerikanske biler bliver pålagt 25 procent afgifter fra december.

Her til morgen har vi fået et yderligere modsvar fra Kina i form af en ny svækkelse af den kinesiske valuta mod den amerikanske dollar, der er svækket til det laveste niveau i 11 år. Den svagere kinesiske valuta giver Kina en bedre konkurrenceevne på eksportmarkedet, hvilket provokerer USA.

Omvendt betyder den svagere valuta også at købekraften i lokalvaluta svækkes og importvarer bliver dyrere, herunder blandt andet råvarer, som kan dæmpe efterspørgselsvæksten. Det sætter sig blandt andet i olieprisen der her til formiddag er under fornyet pres.

Soja førte an med prisfald

Det amerikanske afgrødemarked reagerede fredag i takt med afgiftsforhøjelserne, og forhøjelsen af importafgiften med fem procent på amerikanske sojabønner fra kinesisk side, smittede af på stemningen i sojakomplekset der førte an med prisfald blandt afgrøderne.

De fem procent yderligere afgifter bør dog ikke betyde noget i forhold til amerikanernes ambition om at sende sojabønner til Kina. Eksporten af amerikansk soja til Kina er i forvejen på et nulpunk.

Dermed er forhøjelsen nærmere symbolpolitik, end en reel trussel. Men det rammer amerikanerne på et af de punkter hvor det gør allermest ondt – på eksporten – og samtidig rammer det nogle af Trump’s kernevælgere.

Frø lukkede lavere

Den negative stemning på finansmarkederne og det amerikanske afgrødemarked smittede af på prisudviklingen på Matif, der også lukkede lavere.

Samtidig er eskaleringen af handelskrigen negativ for dollaren, der på den baggrund er svækket mod den europæiske euro de seneste dage, og sætter konkurrenceevnen for møllehveden under fornyet pres.

Euro-styrkelsen smittede ikke kun af på stemningen i hvedemarkedet. Rapsfrøene kom også under pres, da importeret frø kommer til at stå mere konkurrencedygtige i et underforsynet europæisk marked.

Omvendt øger tørt vejr og mangel på nedbør også denne sæson bekymringerne for rapsarealerne i Tyskland og Frankrig, men disse bekymringer er endnu ikke så fremherskende at det kunne virke som modpol til den negative stemning, og frøene lukkede i underkanten af en procent lavere.

Pro Farmer Crop Tour

Resultaterne af sidste uges Pro Farmer Crop Tour i det amerikanske, blev fredag offentliggjort efter markedet var lukket.

Som ventet var tallene mere pessimistiske omkring med hensyn til udbytterne end USDA. Majsudbytterne
blev estimeret til 163,3 bushels/acre (USDA: 169,5) og sojaudbytterne 46,1 bushels/acre (USDA: 48,5).

Tallene supporterer afgrøderne i Chicago her i den tidlige amerikanske handel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle