Landbrug & Fødevarer indberetter DR til Pressenævnet

Landbrug & Fødevarer melder DR til pressenævnet efter udsendelse om vand i kyllingekød.

Forkerte oplysninger og konklusioner i Danmarks Radios historier om vand i kyllingekød, har betydet, at Landbrug & Fødevarer har set sig nødsaget til at indberette mediet for Pressenævnet.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Det er blandt andet anklager om, at fjerkræslagterierne tilsætter mere lage til kyllingekødet, end der står på emballagen, der ifølge Landbrug & Fødevarer mangler dokumentation for.

Historierne om vand i kyllingekød er lavet af DRs Kontant-redaktion, og historierne er blevet bragt på dr.dk samt som en udsendelse tirsdag aften på DR1.

"Vi plejer at kunne tage en dialog med medier, når de laver fejl eller kommer til at viderebringe urigtige oplysninger. Men i vores dialog med DR Kontants redaktion har der ikke været nogen interesse i at lytte til argumenter og faktuelle oplysninger. Vi har en oplevelse af, at udsendelsens konklusion har været givet på forhånd, og den har været urokkelig", siger Flemming Nør-Pedersen direktør i Landbrug & Fødevarer.

I udsendelsen og i webhistorier konkluderer DR, at flere af de pakker med kyllingekød, der bliver solgt i danske supermarkeder, er decideret ulovlige. Det er ikke et billede, Landbrug & Fødevarer kan genkende. DR påstår blandt andet, at der findes et EU-fastsat krav for, hvor højt det naturlige vandindhold i kyllingekød må være, og på baggrund af den påstand, konkluderer DR altså selv, at noget kyllingekød er ulovligt.

Der findes bare ikke nogen EU-fastsat grænse for naturligt vandindhold, ligesom myndighederne heller ikke har kendt noget af det danske kyllingekød, der sælges i danske butikker, for ulovligt.

"DR Kontant er et program, der har til formål at bringe afsløringer, gerne fremført som en sensation. Det har DR stædigt holdt fast i under arbejdet med denne udsendelse. Derfor er vi selvfølgelig også nødt til at reagere, når erhvervet bliver hængt ud på en forkert baggrund", siger Flemming Nør-Pedersen.

Det er første gang, Landbrug & Fødevarer indbringer en klage for Pressenævnet, og det er da heller ikke noget, organisationen forventer, bliver hverdagskost.

"At indbringe nogen for Pressenævnet er en alvorlig sag. Så den slags vil vi kun gøre i de tilfælde, hvor vi ikke ser nogen anden udvej, og hvor vi mener, vi har en god sag. Vi ønsker jo helst, at vi kan tage dialogen med medierne i stedet for at bruge tiden på sådan en sag. Men vi kan heller ikke acceptere, at et medie ser bort fra faktuelle oplysninger i en så markant historie, som den DR har bragt", siger Flemming Nør-Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle